Vrijwilliger Hannie Bot bij De Ark
Vrijwilliger Hannie Bot bij De Ark Aart Vermeij

Vrijwilligerswerk maakt rijk

30 maart 2018 om 07:32 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk verzet door vrijwilligers. Aart Vermeij spreekt om de week met een van deze Hardinxveldse vrijwilligers. Deze week de 68-jarige duizendpoot Hannie Bot: ,,Je krijgt er ook veel voor terug, het is een wisselwerking."

Door Aart Vermeij

Hoe is uw naam en waar en wanneer bent u geboren?

Ik heet Hannie Bot en ben op 15 oktober 1949 in Giessendam geboren. Als oudste van een gezin met zes kinderen.

U doet vrijwilligerswerk, bij welke stichting of club doet u dat?

Ik doe vrijwilligerswerk bij verschillende instanties, zoals bij: De Zonnebloem, Interkerkelijke Terminale Thuiszorg, het WMO platvorm, De Ark en De Buitenhof. Ik wil het speciaal hebben over mijn werk bij De Ark.

Wat was de reden om De Ark te openen?

Het bestuur had als doel in Hardinxveld-Giessendam een plek te realiseren waar mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking kunnen logeren, zodat mantelzorgers wat tijd hebben voor andere dingen.

Ook wil het voor de logé een plek bieden waar ze met vrienden kunnen komen en/of hier vrienden kunnen maken. De logees helpen zo mogelijk mee met o.a. koken en ontwikkelen vaardigheden waar ze later in hun leven voordeel van kunnen hebben. Er is plaats voor vijf tot negen mensen, zowel voor jongeren als voor ouderen en met verschillende logeermogelijkheden: voor 24 uur, voor een weekend, maar ook tijdens de schoolvakantie. Er wordt professionele zorg verleend door EDDEE.

De wens van het bestuur hier een vaste woonplek te creëren voor deze mooie mensen is inmiddels ook vervulling gegaan. In 2017 is De Buitenhof geopend, waar onder andere twaalf mensen begeleid kunnen wonen. De Stichting heeft een Protestants-Christelijke identiteit.

Wanneer bent u met dit vrijwilligerswerk begonnen?

Ik ben vanaf de opening bij De Ark betrokken.

Wat is uw taak?

Eenmaal per veertien dagen werk ik een dagdeel. De werkzaamheden zijn verschillend; de ene keer word ik gevraagd te koken en andere keer boodschappen te doen met een logé, spelletjes met hen spelen, uitjes te maken of met ze naar de kerk te gaan. Zo zijn we recent nog naar een kerkdienst geweest voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wat is er mooi aan dit werk?

Je kunt in je leven veel moeite en verdriet meemaken, het is dan mooi dat je dat even kunt parkeren om er helemaal te kunnen zijn voor deze mensen. Ze zijn vaak zo onbevangen.

Ik doe het met liefde en krijg er de kracht voor. Je krijgt er ook veel voor terug, het is een wisselwerking.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Ik kan niet veel bedenken dan het overlijden van een logé waar je toch een band mee opgebouwd hebt. Of wanneer volwassenen door één of andere oorzaak verstandelijk niet meer kunnen functioneren zoals ze altijd hebben gedaan. Dat raakt me.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligers werk?

Ik ben een mensenmens en de doelgroep waar ik voor werk, spreekt mij heel erg aan. Ik zou bijvoorbeeld niet bij een sportvereniging vrijwilligerswerk doen. Dat ligt mij helemaal niet.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat in De Ark?

Per dagdeel is er één vrijwilliger aanwezig en één of twee professionele krachten, naargelang het aantal mensen dat er logeert op dat moment. Er is een goede onderlinge samenwerking.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Ik hoop dit werk te blijven doen zolang ik gezond ben. Binnenkort moet ik aan mijn heup geopereerd worden, dan zal ik zeker even uit de running zijn maar hoop het daarna weer helemaal op te pakken.

Waarom zit u niet achter de geraniums?

Dan zou ik die eerst nog moeten gaan kopen! Met plezier kijk ik terug op de twee jubilea die ik meemaakte, omdat ik zowel bij de Zonnebloem als bij VOOR ELKAAR vakantieweken 25 keer heb meegewerkt. Vrijwilligerswerk maakt je leven rijk.

Heeft u ook betaald werk en wat bent u van professie?

Ik heb vroeger alleen de Huishoudschool kunnen doen, de onderwijzer heeft nog met mijn ouders gepraat om me naar de Mulo te laten gaan, (zo heette de school toen).

Echter, er moest brood op de plank komen en als oudste van het gezin werd ik al vroeg van school gehaald om uit werken te gaan.

Het vrijwilligerswerk heeft mij prachtige ontwikkelingskansen gegeven.

advertentie
advertentie