Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Afscheid raadsleden, lintje voor Jan de Vos

28 maart 2018 om 15:20 lokaal

H'VELD-G'DAM De gemeenteraad heeft dinsdag afscheid genomen van een aantal raadsleden en burgerraadsleden. In totaal verlaten negen mensen het bestuursorgaan om plaats te maken voor nieuwe volksvertegenwoordigers die de komende vier jaar zitting nemen. De gemeente nam in het bijzonder afscheid van Jan de Vos. Hij zwaait na ruim 35 jaar af als raadslid namens de SGP. De Vos (66) kreeg daarvoor een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Dirk Heijkoop, die hem een lintje opspeldde.

,,Onze Jan'', begon de burgemeester zijn toespraak gericht aan de nestor van de gemeenteraad. Hij noemde De Vos ,,een volhouder'', wiens geduld meer dan eens op de proef is gesteld. Heijkoop somde op in welke commissies De Vos allemaal heeft gezeten en gaf aan dat hij in zijn periode zeven burgemeesters heeft meegemaakt. Ook merkte Heijkoop op dat de SGP dit jaar honderd jaar bestaat en dat De Vos zeker een derde van die historie deel heeft uitgemaakt. ,,We kunnen het bijna niet voorstellen dat we straks een raad hebben zonder Jan de Vos.''

Lovende woorden kreeg hij ook van andere raadsleden en van SGP-lijsttrekker Arjan Meerkerk. ,,Hoe kan ik in 5 minuten recht doen aan 35,5 jaar raadlidmaatschap?'', vroeg Meerkerk zich af, die daarbij opmerkte dat hij nog geboren moest worden toen De Vos in 1982 voor het eerst in de raad kwam. Volgens Meerkerk heeft De Vos een zesde zintuig, namelijk ,,een politiek instinct'', en zijn ,,hart op de goede plek''.

,,Het is best bijzonder om hier te staan'', zei een zichtbaar trotse De Vos, die min of meer al had uitgerekend dat hij wel eens in aanmerking zou kunnen komen voor een lintje. Hij somde op welke onderwerpen in zijn tijd voorbijkwamen en bedankte onder meer zijn familie en collega's die hem hebben gesteund. Ook dankte hij God. ,,Ik heb het altijd leuk gevonden in de politiek'', aldus De Vos, die eraan toevoegde de verrichtingen van de raad nog wel te blijven volgen.

De gemeenteraad nam verder afscheid van SGP-raadslid Jan Noordzij. Namens de TAB verlaten Guus van den Bosch, Johan van Wijngaarden, Arjan Faro en Henk van Tilborg de raad. Laatstgenoemde kan wel weer zitting nemen als de TAB een wethouder levert. Van de PvdA vertrekken de beide raadsleden Niek Verkaik en Eelke Kraaijeveld. De raad nam tevens afscheid van Martin van Rossum en zijn partij de VVD, die vanwege een gebrek aan kandidaten niet aan de verkiezingen deelnam.

advertentie
advertentie