Wedstrijdploeg post Hardinxveld-Giessendam
Wedstrijdploeg post Hardinxveld-Giessendam Brandweer Hardinxveld-Giessendam

Tweede plaats bij vaardigheidstoets voor Brandweer Hardinxveld-Giessendam

7 april 2018 om 22:53 lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 7 april heeft de post Hardinxveld-Giessendam deelgenomen aan de ABWC-vaardigheidstoets klasse TS-HD.
Deze vaardigheidstoets vond plaats in Aarlanderveen (Veiligheidsregio Hollands-Midden)
De ploeg werd met onderstaand scenario geconfronteerd;

Het is zaterdag wanneer boer Erik zijn dagelijkse programma uitvoert. Hij verstookt zijn kuilplastic in de stookbak achterop het terrein en hij heeft de koeien naar buiten gedaan zodat hij de mestpunt kan mixen. Loonbedrijf Sjoerd Uitterwaal is ook op het terrein voor het uitvoeren van wat slijpwerkzaamheden aan de stalvloer nabij de melkput. Om ervoor te zorgen dat Sjoerd zijn werkzaamheden af kan ronden zorgt boer Erik ervoor dat de aanwezige ventilator in de stal aanstaat om eventuele mestgassen uit de stal de sturen. Toch blijkt, nadat boer Erik gestart is met het mixen, dat deze ventilatie niet voldoende is omdat er een explosiegrenswaarde bereikt wordt van de mestgassen (H2S). Door de vonkvorming van de slijptol ontstaat er een mestgasexplosie. De explosie zorgt ervoor dat de loonwerker naar achteren valt en buiten bewustzijn raakt. De dakplaten vliegen van het staldak door de drukgolf. Ook enkele stenen vallen van de zijgevel. Het aangrenzende bijgebouw krijgt deze schok ook te verduren waardoor en binnen de tl-verlichting naar beneden valt in de stro-opslag en een klein brandje veroorzaakt. Net op dat moment is de stagiaire de hokken van het jongvee aan het uitmesten. De stagiaire raakt eveneens buiten bewustzijn.
De boer heeft van dit alles niets meegekregen omdat hij oorkleppen op had en werkt gewoon verder. De buren hebben dit alles wel gemerkt en bellen 112.

Aan de ploeg om dit incident op een veilige en snelle manier meester te worden.
Van de 10 ploegen die deelgenomen hebben heeft onze post een mooie 2e plaats behaald. Op 26 mei zullen wij in West-Wieringen (Noord-Holland) deelnemen aan de volgende ronde.

Na deze mooie afsluiting van de dag werden wij op de terugweg op de A12 geconfronteerd met een ongeval tussen een vrachtauto en personenauto. Omdat dit incident net gebeurd was hebben wij direct de incidentlocatie beveiligd, afgezet om aansluitend te kijken of wij hulp konden bieden. Gelukkig was er geen sprake van zichtbaar lichamelijk letsel. Voor de zekerheid is er nog wel een ambulance ter plaatse gekomen om de ouders en de aanwezige baby te controleren. De politie en Rijkswaterstaat heeft het incident later van ons overgenomen waardoor wij onze weg weer konden vervolgen.

Trofee
Ongeval A12
advertentie
advertentie