In de pure natuur van Giessen-Oudekerk

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Na het zien van een advertentie is Huurman op eigen houtje aan de slag gegaan. ,,De oproep heeft hier een tijdje gelegen en toen heb ik toch maar meegedaan. Zelf heb ik de route al veelvuldig gelopen. Het is echt een hobby om de polder in te gaan en foto’s te maken. En dit was natuurlijk een uitstekende gelegenheid om het ommetje onder de aandacht te brengen,” vertelt hij. ,,De 4,7 kilometer lange tocht is echt heel afwisselend. Dit is eigenlijk typisch voor heel de Alblasserwaard. Tijdens dit ommetje loop je in de polder, langs de Giessen en kom je verschillende boerderijen tegen. Op een mooie zondag wordt deze route al vaak gelopen door Giessen-Oudekerkers, maar ook voor mensen van buitenaf is het de moeite waard om te komen,” vindt Huurman.

‘Prachtig’ ommetje valt buiten de prijzen GIESSEN-OUDEKERK – ‘Meer aandacht voor het ommetje Giessen-Oudekerk.’ Met deze intentie deed Arco Huurman jr. mee aan de landelijke ommetjesprijsvraag. ,,Ik wil dat dit ommetje ook bij andere wandelaars en natuurliefhebbers bekend wordt. Er is hier in de regio veel te genieten op het gebied van landschap en natuur,” legt hij uit.

Door Astrid Kroon

Route

De wandeling begint in het centrum van Giessen-Oudekerk, waarna de wandelaars in zuidelijke richting de Oudkerkseweg aflopen en het café-restaurant ‘Olt-Ghiessen’ passeren. ,,Bij mooi weer is het goed toeven op het terras aan het schilderachtige veenriviertje de Giessen,” zegt Huurman. Na een kop koffie verlaten de wandelaars de bebouwde kom en gaan verder op de Binnendamseweg richting Hardinxveld-Giessendam. De asfaltwegen worden even later ingeruild voor een oud boerenpad. ,,Prachtig en in de pure natuur,” licht Huurman toe. ,,Je loopt hier door het gras, langs knotwilgen en hebt een prachtig uitzicht over de polder. De kans is groot dat je tijdens dit ommetje zwanen, ganzen, hazen en wilde eenden aantreft. En de laatste jaren is er ook steeds vaker een kleine zilverreiger te zien.” Na het passeren van enkele boerderijen komen de wandelaars na ongeveer een uur weer terug bij het startpunt. Het ommetje zit er weer op.

In totaal ontving de plaatselijke organisator Landschapsbeheer Zuid-Holland 25 inzendingen. De provinciale winnaars mochten 10.000 euro in ontvangst nemen en de landelijke hoofdprijs bedroeg 30.000 euro. Maar het Ommetje Giessen-Oudekerk van Huurman viel niet in de prijzen. ,,De jury was op zoek naar nieuwe routes en deze bestaat natuurlijk al. En het ommetje ligt er ook goed nog bij, dus er hoeft niet heel veel worden opgeknapt. Met de geldprijs zou ik wel contact opnemen met de gemeente om bijvoorbeeld borden langs de weg te plaatsen of een kaart van het gebied laten maken. Het is jammer, maar niet erg dat ik niet gewonnen heb. Ik heb toch meegedaan aan een leuke prijsvraag en op deze manier komt de mooie, afwisselende streek toch onder de aandacht.”

Het Zuid-Hollandse ommetje Poelpolder bij Lisse won de landelijke prijs. Het winnende ommetje sprakt de jury aan omdat het op ‘schitterende wijze’ laat zien hoe in een verstedelijkte omgeving eenvoudig een ommetje gerealiseerd kan worden. Het ommetje Poelpolder moet over de slingerende dijk lopen rond de Poelpolder, één van de eerste droogmakerijen (1622) in Zuid-Holland.

advertentie
advertentie