Kniebuiging voor De Akker

16 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Het bestuur van de Barendrechtse school prijst zich nog niet rijk met de woorden van Sluimer. ,,Eerst maar eens zien wat de gemeenteraad op 31 mei gaat beslissen,” vindt bestuurslid G.A. van de Werken van De Akker. In de aankomende raadsvergadering moet de gemeenteraad opnieuw beslissen of zij de huisvestingsaanvraag van de school zal accepteren. In de eerdere commissievergadering Samenlevingszaken zeggen de politieke partijen weinig keus te hebben. Sanny Kamerman (PvdA): ,,We kunnen niet anders dan gehoor geven aan de uitspraak van de rechtbank.”

H’VELD-G’DAM - Reformatorische basisschool De Akker mag zich na een jarenlange strijd toch vestigen in Hardinxveld-Giessendam. ,,We hebben elkaar tot in het hoogste rechtsorgaan bevochten, en we hebben verloren. Het recht heeft gezegevierd. Wij hebben geen reden meer om te zeggen ‘die school willen we niet’,” concludeert wethouder Teun Sluimer van Onderwijs afgelopen vrijdag tijdens een persgesprek.

Door Hanneke van Houwelingen

Eind jaren ‘90 begint het slepende proces tussen school en gemeente. De reformatorische school start de eerste gesprekken met toenmalig burgemeester A. Noordergraaf. De school trekt veel leerlingen uit de Alblasserwaard en beschouwt Hardinxveld-Giessendam als een centrale dependance. Omdat Noordergraaf volgens Van de Werken naderhand de afspraken niet meer weet te herinneren, zijn er vanaf 2000 rechtszaken gevoerd. Het gebrek aan ruimte en het ophoesten van de grondkosten hangen de gemeente Hardinxveld-Giessendam als een molensteen om de nek. Zij geven in 2004 toestemming voor de komst van de school, maar wel met de voorwaarde dat ze de grondkosten bij de school in rekening mocht brengen.

De basisschool stapt naar de rechter. In april 2006 wordt door de rechtbank in Dordrecht het raadsbesluit van 2004 geheel vernietigd. Zowel de school als de gemeente gaan hiertegen in hoger beroep. De Raad van State verklaart op 7 februari j.l. beide beroepen ongegrond. Tijdens de aankomende raadsvergadering wordt daarom opnieuw de huisvestingsaanvraag in behandeling genomen.

Van de Werken: ,,Gelet op de lange voorgeschiedenis en de houding van de gemeente tot nu toe zou je sceptisch moeten zijn. Maar ik wil het niet van die negatieve kant benaderen. Ik zou voor de ouders en de leerlingen heel blij zijn als ik ze kort na 31 mei kan meedelen dat we volgend jaar kunnen gaan bouwen. En ik zou werkelijk opgelucht zijn indien we kunnen constateren dat we buiten rechtszaken om zaken met de gemeente kunnen doen. In het raadsvoorstel van de gemeente wordt echter verondersteld dat een locatie niet snel gevonden zal zijn.

Wel wordt een drietal vestigingen geopperd. Deze locaties zijn nog geheim.

advertentie
advertentie