Parkeeronderzoek gelanceerd

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De huidige parkeerplaatsen in het centrum zijn niet overbelast. Ook met de komst van het nieuwe centrum en bijbehorende parkeerplaatsen voorziet het adviesbureau Goudappel-Coffeng geen parkeerproblemen. Enkele centrumbewoners dachten hier anders over, tijdens de presentatie van het parkeeronderzoek op dinsdag 15 mei in het gemeentehuis. ,,Hoe kan het dat er enkele jaren nog een tekort was, en nu opeens niet meer?” vragen zij zich af. Ook de Kuyperstraatbewoners waren ontstemd. Hun overbelaste straat is niet opgenomen in het onderzoek.

Kuijperstraat bewoners boos over resultaten

Begin maart mat het adviesbureau, op verzoek van Ahold IJsselhof Vastgoed, de parkeerdrukte in het centrum. Hoe lang en hoe vaak parkeert men? En vooral ‘hoe vol is het centrum’ en hoe ontwikkelt zich dat met de komst van het nieuwe centrum? Onderzoekers van Goudappel-Coffeng voorspelden na de bouw van het centrum en uitbreiding van de parkeerplaatsen geen problemen tot het jaar 2020. Deze conclusie riep veel vragen op onder de centrumbewoners. Wethouder Boerman reageerde: ,,Dat is ons ook niet helemaal helder. Naar deze vraag wordt nog gekeken en wordt meegewogen in het besluit.”

Enkele Kuyperstraatbewoners lieten hun stem gelden tijdens de informatieavond. Zij zeiden te kampen met een groot parkeerprobleem. Het winkelend publiek zou zijn auto vaak in de Kuyperstraat parkeren. De Kuyperstraat behoort echter tot De Peulen en niet direct tot het centrumgebied (Thorbecke-, Talma- en Peulenstraat). Boerman na afloop: ,,De bewoners hadden gedacht dat hun parkeerprobleem opgelost zouden worden binnen het centrumgebied, maar dat is nooit onze bedoeling geweest. Wel willen we zorgen dat de straat niet nóg meer belast wordt.” Als voorbeeld noemt hij de plannen op de kop van de Troelstrastraat. Hier worden kopse parkeervakken aangebracht, waardoor meer parkeerplekken worden gecreëerd. ,,Ook de 17 extra parkeerplekken op het terrein van Kampanje kunnen voor verlichting zorgen,” denkt Boerman. Het nieuwe centrum omvat een supermarkt (Albert Heijn) met enkele winkels, op de plaats van de oude Willem de Zwijger. Onder de supermarkt komt een parkeergarage en erboven komen appartementen. Aansluitend op deze locatie komen appartementen langs de Thorbeckestraat en Peulenlaan. Tijdens het tweede deel van de informatieavond deed Goudappel-Coffeng een advies over de verkeerscirculatie in het centrum. Om het haltermodel van het oude en nieuwe centrum te behouden, komt er tussen de twee supermarkten een voetgangersgebied. Het verkeer dat uit de Peulenstraat komt, wordt naar links geleid over het plein van Albert Heijn. Ook luidt het advies om het Klein Diepje éénrichting te maken, waardoor verkeer alleen via de Peulenstraat het centrum in kan rijden, maar er niet meer uit.

Het officiële rapport staat aankomende vrijdag op www.hardinxveld-giessendam.nl Op 6 juni vraagt het college van b & w om advies van de verkeerscommissie. Hierna neemt het college een definitief besluit.

advertentie
advertentie