Verdeeldheid in de polder

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Aan belangstelling geen gebrek. Naast veel agrariërs en politici komen deze donderdag ook ‘gewoon’ nieuwsgierige mensen naar de inloopavond in zalencomplex de Lockhorst in Sliedrecht. Bij de stands is er veel informatie te verkrijgen over de herinrichting van de Alblasserwaard. De Stuurgroep Transformatie Merwedezone staat open voor discussie. Na een welkomstwoord van projectleider Karen Raap geeft Joop Evertse, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, de aftrap voor deze informele avond. ,,Ik besef terdege dat deze operatie veel weerstand en vragen bij de burgers zal oproepen. We moeten openstaan voor ieders mening. Maar we kunnen niet iedereen tevreden stemmen. Het echte discussiepunt vanavond zal zijn de Natte As. Wat mij betreft komen we tot een goed compromis”, aldus Evertse. De inloopavond maakt onderdeel uit van een communicatietraject over de inmiddels bekende Merwedezone (het gebied langs de rivier de Noord en de Merwede tussen Kinderdijk en Gorinchem, red.). Hierin worden burgers en maatschappelijke organisaties uitgenodigd om mee te denken en reacties te geven. Na het communicatietraject stelt de stuurgroep de definitieve transformatie op en stuurt deze ter vaststelling naar de dagelijkse en algemene besturen.

REGIO - Verdeeldheid in de polder. Dat is de belangrijkste conclusie die getrokken kan worden na een inloopavond over de herinrichting van de Alblasserwaard. Sommigen twijfelden over de noodzaak van de ingrepen, terwijl de initiatiefnemers juist het doorgaan van de plannen bepleitten.

Door David J. Korevaar

Na een aarzelende start van de geplande discussie kwamen steeds meer bezoekers ‘los’.

Teus de Wit, agrariër uit Hardinxveld: ,,Het nut van de Natte As en de Merwedezone is ons niet duidelijk. De plannen van de provincie zijn strijdig met hun eigen visie waarin staat dat de landbouw de drager is van het landschap en dat men het Groene Hart wil open houden met ruimte voor landbouw en het cultuurhistorische weidelandschap. Staatsbosbeheer moet het geheel gaan beheren. Een kostbare operatie. Wij beheren de weidegrond veel goedkoper. Daarnaast produceert grasland meer zuurstof dan men zou vermoeden, heel gunstig ten aanzien van het broeikaseffect. Ook van de veelbesproken landschapsontsiering is volgens ons absoluut geen sprake.” Remonda Schild: ,,De voetbal- en tennisvelden in Sliedrecht gaan verhuizen naar de noordzijde van de Betuwelijn, recht tegenover de manege. De lichtmasten met hun sterke lampen zetten de manege in zeer fel licht. Ik heb mijn paard hier ook lopen. De beesten raken compleet van slag.” Gebiedsontwikkelaar Bing Jap van Staatsbosbeheer: ,,Op Europees niveau is er beleid ten aan aanzien van natuurontwikkeling. Ook Nederland heeft hierin zijn verantwoordelijkheid. De Natte As en de Merwedezone maken deel uit van deze ontwikkelingen.”

De hoofdpunten van de plannen zijn Regiopark Merwede: het gebied tussen Boven-Hardinxveld en Alblasserdam. Agrarisch gebruik van grond wil men hier combineren met natuurontwikkeling, recreatie en water. Stads- en dorpskernen: binnen de huidige bebouwingsgrenzen ziet men kansen voor verdichting van woningbouw en bedrijfshuisvesting en natuurlijk de Merwede-Lingelijn. Noord-Zuid schakels: door meer aandacht te geven voor fietsers en wandelaars is behoefte aan betere verbindingen tussen landelijk gebied en de stedelijke zone. En als laatste duurzame ontwikkeling: de kwaliteit van de leefomgeving moet omhoog. Doelstelling is 40 megawatt middels windmolens aan duurzame energie op te wekken. Naast het project Merwezone komt daar nog bij de Natte As. Deze moet een robuuste ecologische verbinding gaan vormen tussen het IJmeer en de Biesbosch. Al met al is er echter nog volop verdeeldheid in de polder.

advertentie
advertentie