Weer een grens ‘Slingel Peursum’

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Op donderdagmorgen 7 juni om 10.45 uur wordt deze paal onthuld en houdt wethouder Berend Buddingh (gemeente Giessenlanden) een toespraak. Den Boer vertelt dat er een pleintje voor het object wordt geplaatst, zodat toeristen het kunnen bewonderen. De grenspaal wordt bij het fietspad op de kruising van de Provinciale weg en de Slingerlandseweg in Giessenburg gezet. Dat is in de buurt van de Smoutjesvliet en de Karperbrug. Den Boer zegt: ,,We weten het niet honderd procent zeker of de paal daar werkelijk vandaan komt, maar hij moet toch op de grens van Slingeland en Peursum hebben gestaan.” De paal is 1.80 meter lang, vierkant en bovenaan rond. Hij is gemaakt van zwartkleurig gesteente. ,,De paal moet natuurlijk nog wel even schoongemaakt worden en de letters moeten wat dieper uitgevijld worden. Verder is de paal nog in een goede staat”, stelt Den Boer.

Historische paal terug op oor-spronkelijke plek GIESSENBURG - Ze zijn bijna nergens meer te vinden, maar onlangs kwam er in Giessenlanden nog één boven water: een grenspaal waarmee vroeger de dorpsgrenzen werden aangegeven. Volgens Bert den Boer, directeur van streekmuseum ‘Het Reghthuys’, werden deze palen met name ná 1813 geplaatst. Eén van die ‘begrenzers’ was de grenspaal Slingel Peursum die voor 1857 op de grens tussen deze twee dorpen heeft gestaan (in 1857 werden de gemeenten Slingeland en Peursum samengevoegd, red.). Deze historische paal wordt binnenkort weer teruggezet op zijn oorspronkelijke plaats.

Door Ditty van Drenth

Uit de tuin

De paal zal ongeveer één meter boven de grond uitsteken. Een stukje historie wordt in ere hersteld en daar is Den Boer heel erg blij mee. ,,We zijn op een bijzondere manier op deze grenspaal geattendeerd. C. van der Esch uit Papendrecht bezocht ons museum en vertelde dat hij een paal in zijn tuin had met de tekst ‘Slingel Peursum’. Hij vroeg of Den Boer een en ander uit kon zoeken en schonk de paal aan het museum. Den Boer denkt dat de grenspaal in de dertiger jaren bij het aanleggen van de provinciale weg tussen Schoonhoven en Gorinchem in de berm is gegooid en door een werknemer van de provincie mee naar huis is genomen. De paal is door Van der Esch ontdekt op de grens van Papendrecht en Wijngaarden. De paal was omgekeerd in een verhard gedeelte van het erf bevestigd. Een gedeelte van de paal stak boven de grond uit. Van der Esch heeft de paal uit de verharding gehaald en in zijn eigen tuin gezet. Na zijn bezoek aan het museum is het balletje gaan rollen. ,,Het is echt heel bijzonder. Iets waarvan we wisten dat het er ooit was, is er nog”, stelt Den Boer.

Van der Esch wilde dat de grenspaal in het museum of op zijn oorspronkelijke plek werd gezet. Aan zijn wens is gehoor gegeven.

advertentie
advertentie