Eis: vier jaar tegen jeugdbende

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Op dezelfde februaridag werden plannen gemaakt voor de beroving van de oma van één van de verdachten en een gewapende overval op een benzinestation aan de Banneweg in Gorinchem, maar dat werd uiteindelijk niet doorgezet. De Giessenburger was een bekende van één van de verdachten en zou veel geld hebben verdiend aan de verkoop van een van zijn paarden. Er werd een plan beraamd om hem dit afhandig te maken. Volgens dit plan belden twee jonge vrouwen. S.J. (22) uit Rijswijk en A.v.B. uit Giessenlanden, laat die avond aan bij de bewoner van de Slingelandseweg, zogenaamd om de weg te vragen. Toen de man nietsvermoedend open deed, werd hij bedreigd met een nepwapen en werd hij door drie mannen overmeesterd. De vrouwen keerden terug naar de auto, waarop het drietal de woning doorzocht op zoek naar geld of andere waardevolle spullen. Echter, geld bleek er niet te zijn en de man, die ziek was en last had van longklachten, werd opgesloten in zijn woning nadat zijn telefoon onklaar was gemaakt.

GORINCHEM/GIESSENBURG - Voor de rechtbank in Dordrecht zijn donderdag celstraffen tot vier jaar geëist voor de overval op een 73-jarige inwoner van Giessenburg, op 7 februari van dit jaar.

De overval bleek het werk te zijn van een groep vrienden in de leeftijd van 19 tot 22 jaar, afkomstig uit Gorinchem, Giessenlanden en Rijswijk. In de maanden ervoor hadden zij zich schuldig gemaakt aan nog meer geweldsmisdrijven. Zo werd in september vorig jaar op de Bataafsekade in Gorinchem een vrouw van haar tas beroofd en is er een poging gedaan iemand onder bedreiging van een wapen bij een pinautomaat in de Wijnkoperstraat zijn geld afhandig te maken. Daarnaast waren twee van de verdachten betrokken bij een poging tot inbraak bij de Troefmarkt in de Westwagenstraat in Gorinchem en de daarnaast gelegen eetgelegenheid Side. Op de vraag waarom dit clubje tot zulke daden overging vertelden de vrienden aan de rechtbank dat het de verveling was die hen dreef. ,,We wilden ons gewoon tegenover elkaar bewijzen en dat ging van kwaad tot erger. We waren meestal een beetje aan het rondhangen en dan kwam er meestal wel iemand met een bepaald idee. We hebben nooit stilgestaan bij de gevolgen. En daar heb ik erg veel spijt van. Vooral wat we die oude man in Giessenburg hebben aangedaan,’’ aldus Gorcumer O.S. (19). Ook A. van B. (19) had berouw dat ze de bejaarde Giessenburger om de weg had gevraagd. Ze barstte ter zitting dan ook regelmatig in tranen uit, wanneer de gepleegde feiten de revue passeerden.

,,Ik walg van mezelf dat ik zulke dingen heb gedaan. Ik snap mezelf echt niet. Geen straf is dan ook zwaar genoeg voor mij.’’ Toch was Officier van Justitie mr. Lawick niet gevoelig voor de tranen en spijtbetuigingen en meende dat een persoonsgerichte aanpak en detentie het enige redmiddel is om deze jongeren op het rechte pad te zetten én houden. ,,De lichtvaardigheid waarmee jullie over de zaak praten, vind ik schokkend.’’ De uitspraak is op 14 juni.

advertentie
advertentie