Besseling zwaait na 20 jaar af

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

,,Het is heel wat om hier te staan,” zegt Besseling bij zijn afscheid. ,,Er waren zaken die ik niet had voorzien. Zoals de woorden van wethouder De Jong dat het Hare Majesteit heeft behaagd om mij een lintje te geven. Cor, als je haar ziet, bedank haar dan even,” grapt hij.

‘De haven was jouw adoptiekindje’ H’VELD-G’DAM - De emoties bij Cees Besseling volgen elkaar donderdag in razend tempo op. Met een laatste ‘ontploffing’ zwaait het SGP-raadslid na 20 jaar af. Hij doet op zijn korte maar krachtige wijze zijn zegje over de mogelijke komst van een trailerhelling. Als de rook is opgetrokken, is daar weer die opgeruimde, nuchtere Besseling die een bulderende lach laat horen. Aan het einde van de avond verlaat hij ietwat verbluft het gemeentehuis, met een Koninklijke Onderscheiding op zijn revers gespeld.

Besseling gaat in zijn speech terug naar zijn jeugd. Rond zijn vijftiende kwam de Dubbeldammer in Hardinxveld-Giessendam terecht. ,,Ik durf te wedden dat niemand weet dat ik geen geboren inwoner ben,” zegt hij met een plat Hardinxvelds accent. ,,Vroeger op school kreeg ik Engels en Frans, maar dat vond ik maar niks. Toen ik in Hardinxveld kwam, dacht ik: dat toaltie, dat mot ik leren.” Besseling staat tevens bekend om zijn spreekvolume. ,,Het feit dat de geluidsinstallatie niet altijd naar wens functioneerde heeft u daarin nooit kunnen belemmeren,” lacht De Jong. Nog voordat hij Besseling een lintje opgespeld, passeert de raadscarrière van de SGP-er de revue. Besseling zetelde in de commissie openbare werken, verkeer en grondgebiedszaken. Hij maakte zich in de raad met name hard voor het water. Niet vreemd, gezien zijn werk bij Rijkswaterstaat. Nestor Nel den Breejen (CU): ,,De haven was een beetje jouw adoptiekindje. Ik weet zeker dat je de toekomst van de haven met interesse zult blijven volgen.” Tijdens de raadsvergadering uit Besseling zijn kritiek over zijn favoriete onderwerp ‘het water’. ,,Ik kan u zeggen dat er veel water door de Merwede zal stromen, voordat de trailerhelling is aangelegd,” zegt hij tegen Benhard van Houwelingen (T@B). Hij zegt dat de T@B niet de eerste partij is die zich hard maakt voor een helling. In het verleden is er hier door vele partijen tijd ingestoken.

Grote dank spreekt Besseling uit richting zijn vrouw. ,,Zij was er altijd op de achtergrond en corrigeerde altijd mijn stukken. Toch een SGP-vrouw in de raad,” lacht hij zijn Besseling-lach. De SGP-er ruilde zijn raadsfunctie in voor die van ouderling in de Geref. Gemeente.

advertentie
advertentie