SGP-er Jasper de Jong op het pluche

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - SGP-er Jasper de Jong (49) heeft donderdag zitting mogen nemen op het ‘pluche’ in de raadszaal. Hij volgt Cees Besseling op, die 20 jaar de SGP-ers vertegenwoordigde in de raad.

De Jong is een groentje in de politiek, hij heeft slechts één jaar steunfractie op zijn naam staan. Een beginneling in het bedrijfsleven is hij echter niet. De Hardinxvelder runt samen met zijn broer en zoon een melkveehouderij aan de Broekseweg. Hoewel hij zo snel na de verkiezingen nog niet had gerekend op een stoel in de raad is hij er naar eigen zeggen wel klaar voor. ,,Ik ben er in een jaar tijd wel naar toe gegroeid.”

Ook tijdens zijn negenjarige bestuursfunctie op de Koningin Wilhelminaschool deed hij ervaring op met de lokale politiek. ,,Maar dan aan de andere kant van de tafel. Ik heb me er wel eens aan geërgerd dat alles zo langzaam gaat in de politiek. De nieuwbouw van de Wilhelminaschool duurt me veel te lang, daar hoop ik verandering in te brengen. In het bedrijfsleven wordt er soms al rijdend een beslissing genomen, maar in de politiek kan dit jaren duren.”

De nummer 5 op de kandidatenlijst van de SGP wil zich de komende jaren onder meer sterk maken voor de agrariërs. De ervaringsdeskundige: ,,Ik zit in de stuurgroep van agrariërs die tegen de komst van een natte as is. Wij kunnen ons echt wel vinden in de plannen voor een schone as (wateropslag voor Sliedrecht en Papendrecht), maar van zo’n natte as zien we het nut niet in. Dat wordt een soort moeras. Ik ben al verhuisd voor de Betuwelijn, maar ga niet voor een moeras verhuizen. Het is zonde van de grond. Op dit moment is het open gebied. Mooier dan dit wordt het niet. En nu wordt er tenminste een boterham aan het land verdiend, en bij uitvoering van de Merwedezone-plannen kost het geld.”

De Jong is getrouwd, heeft zes zonen en twee dochters.

advertentie
advertentie