Historische grenspaal onthuld

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Op de grens van ‘Nederslingelandt’ en ‘Peursem’ werd vorige week donderdagmorgen de historisch grenspaal onthuld door Cees van der Esch. Jaren geleden vond hij de grenspaal in zijn tuinpad in Papendrecht en schonk het aan museum ‘t Reghthuys in Giessenburg. In overleg met de gemeente Giessenlanden werd het op zijn oorspronkelijke plaats teruggezet. Bij het fietspad op de kruising van de Provinciale weg en de Slingerlandseweg (in de buurt van de Smoutjesvliet en de Karperbrug). Tussen een ultramodern verkeersbord en een enorme lantaarnpaal prijkt de grijze stenen paal met de tekst ‘Slingel en Peursem’. Wethouder Berend Buddingh ziet het plaatsen ‘van de grenspaal niet alleen als een monumentale attractie’, maar ook als ‘het plaatsen van een piketpaaltje voor een toekomstig debat’. ,,We leven in de tijd van de globalisering en verdwijnende grenzen.”

Buddingh verwees in zijn speech naar de tendens van herindeling. ,,Grotere gemeenten is een veel gehoord credo. Het college en de raad van Giessenlanden willen in alle realiteit bespreken wat de beste bestuursvorm voor de inwoners is.” Buddingh stelt duidelijk dat de inwoners van Giessenlanden er wel beter van moeten worden. ,Mocht het ooit tot herindelen komen, dan doet Giessenlanden dat alleen in volledige entiteit. Een Giessenlanden, zeven dorpen!” De historische grenspaal is wat Buddingh betreft geen voorloper van een herindeling. ,,Laat deze grenspaal niet alleen een teken uit het verleden zijn, maar tevens een signaal naar onze omgeving: Giessenlanden de poortwachter van het Groene Hart.”

Verder pleit Buddingh voor het behoud van de prachtige natuur. De grenspaal staat op een schitterend plekje in de Giessenlanden. Op de grens tussen Nederslingelandt en Peursem was vroeger een ‘wiel’. Deze was ontstaan bij een doorbraak van de kade in 1795. ,,Men ging bij het bepalen van de grens uit van het midden van de Smoutjesvliet,” vertelt Cees Versluis van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen. ,,In 1826 is de burgemeester van Nederslingelandt en Peursem rond de dorpen gelopen en heeft zo de grens bepaald. De grens tussen Slingeland en Peursum bleek 1513 meter te zijn.”

Een omstander merkt bij de onthulling van de historische grenspaal terecht op ‘dat Peursum nu zijn brug kwijt is’. Versluis vertelt dat de wiel met zand is gedempt toen de provinciale weg werd aangelegd in 1936. Volgens Van der Esch heeft Hendrik van der Tak uit Papendrecht destijds aan deze wegwerkzaamheden meegeholpen en tijdens zijn werk de grenspaal gevonden en mee naar zijn huis genomen. Dat verklaart dat Van der Esch de grenspaal vele jaren later in zijn tuin in Papendrecht heeft gevonden. ,,Dit is de plaats waar hij hoort te staan,” zegt Van der Esch. Een omstander roept spontaan ‘Als Peursummers zullen wij er goed op passen, hoor!”

advertentie
advertentie