Raad heet De Akker welkom

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Tegenstribbelen doet de gemeente Hardinxveld-Giessendam niet meer. Na zes langslepende rechtzaken velde de Raad van State in februari het laatste oordeel: de gemeente móet grond beschikbaar stellen voor De Akker. Ook moet zij de nieuwbouw (ruim 1,6 miljoen) en het onderhoud van de Barendrechtse school voor speciaal onderwijs ophoesten. Een tactische poging om de bouw - met alle financiële risico’s van dien - over te hevelen naar het bordje van de school, kwam in mei niet door de raad. Het schoolbestuur stak daar een stokje voor door opnieuw naar de rechter te stappen. Dit kort geding is overigens nog niet in behandeling genomen en is mogelijk overbodig door het raadsbesluit van afgelopen donderdag. Het herziene collegevoorstel, dat donderdag unaniem is aangenomen, strookt wél met het vonnis van de Raad van State.

Politiek betreurt eindeloze besluitvorming H’VELD-G’DAM - Reformatorische basisschool De Akker mag eindelijk oogsten. Unaniem heeft de raad afgelopen donderdag het herziene collegevoorstel aangenomen tot vestiging van de school. Na gemeentelijke toewijzing van de locatie moet de bouw binnen één jaar worden gestart. Het oog is gevallen op een weiland op het industrieterrein Nieuweweg Noord-Oost, pal achter de Sluisweg.

Alle partijen betreuren de extreem trage besluitvorming. SGP-er Arjan Meerkerk: ,,De gemeente heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd om de school te weigeren. Er was geen grond en geld beschikbaar. De SGP is blij met het huidige voorstel. De jaren dat de busjes met schoolkinderen naar Barendrecht reden is voorbij. Wij verwijten de voorgaande colleges dat voor deze kinderen te weinig oog is geweest.”

Net als de andere partijen zien zij uit naar een nieuwe leerlingenprognose. Op basis van oude gegevens wordt de basisschool bezocht door maximaal 105 leerlingen. Henk de Vree van de T@B verwacht dat de prognose lager zal uitvallen. ,,Het is zelfs niet onvoorstelbaar dat De Akker over vier jaar niet meer bestaat. De wet- en regelgeving rond zorg en onderwijs is aan verandering onderhevig.” De Vree doelt onder meer op de ontwikkeling van de zogenoemde kinderen met rugzakjes, die steeds vaker naar een ‘gewone’ school gaan. Een lagere prognose of niet, de school is welkom in Hardinxveld-Giessendam. De financiële dekking van de nieuwbouw zal nog enige stof tot discussie opleveren. In de eerste jaren is de uitkering uit het Gemeentefonds onvoldoende om de kapitaallasten te dekken. Met de besparing op de kosten van het leerlingenvervoer en met een bijdrage uit de reserve onderwijshuisvesting kan de bouw worden gedekt. Een geheel uitgewerkt dekkingsplan wordt bij de kredietverlening overlegd.

De Sluiswegbewoners zijn inmiddels door wethouder Sluimer geïnformeerd over de mogelijke komst van een school achter hun huis. Het gaat om het weiland dat in het verlengde ligt van Scouting A15.

advertentie
advertentie