‘Meneer doe nu geen domme dingen’

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Was het precisie of een gelukje met de zwaartekracht? De 1,20 lange balk die Hardinxvelder A. den U. over de brug bij het Kolfgemaal liet vallen, raakte slechts de rand van een varend bootje. De inzittenden, een 22-jarige plaatsgenoot en diens 13-jarige zusje, hadden volgens de officier van justitie dood kunnen zijn. Afgelopen donderdag werd de 61-jarige verdachte poging tot moord ten laste gelegd in de Dordtse rechtbank. Officier J. Koorn eiste een werkstraf van honderd uur.

Verschillende malen vroeg de rechter of de verdachte zich had bezonnen over de consequenties van zijn daad. ,,Heeft u zich gerealiseerd wat er had kunnen gebeuren als de balk op één van de hoofden terecht was gekomen,” vroeg hij. A. den U. haalde zijn schouders op. ,,Dat kon helemaal niet, ik heb hem precies op de rand laten vallen.” Na een discussie over de zwaartekracht, onverwachte bewegingen en een reconstructie met een boek door de officier bleef de verdachte bij zijn standpunt. De val van de balk was uitgekiend en kon nooit doodslag of een zwaar lichamelijk letsel tot gevolg hebben. Wel had de man spijt van zijn daad. ,,Ik had dit nooit mogen doen.... Maar ik was ontzaglijk boos.” Al maandenlang had de verdachte zich geïrriteerd aan het vaargedrag van het tweetal in het kanaal van Steenenhoek. Nadat hij, augustus vorig jaar, de broer en zus diverse keren op hun snelheid had gewezen (‘ze gingen te hard langs de bootjes, daar hebben wij schade van’), was de maat vol.

Op weg naar zijn auto voor een achtervolgingsscène stuitte hij op een balk van 9 kilo. Deze nam hij mee naar de brug bij het Kolfgemaal. De twee inzittenden riepen naar hem ,,Meneer doe nu geen domme dingen”. Maar tevergeefs, de houten staaf kwam op de zijkant van de boot terecht, waarna de benzinetank scheurde. ,,Denkt u eens in wat er had kunnen gebeuren als één van hen een sigaret had gerookt,” spiegelt de rechter de verdachte voor.

Het hele voorval was volgens de Hardinxvelder nooit gebeurd, als het tweetal zijn excuses had aangeboden. Volgens getuigen hadden zij dit echter wel gedaan. ,,Was dat maar waar,” zegt Den U. die zich hiervan niets kan herinneren.

Hoewel de officier de gebeurtenis zwaar genoeg vindt voor jaren gevangenisstraf, eiste hij slechts een werkstraf van honderd uur. Daarnaast vroeg Koorn smartengeld voor beide slachtoffers: in totaal bijna 1200 euro. Gezien de leeftijd van de man wordt er geen celstraf geeïst.

advertentie
advertentie