Rivas: ‘Iedereen kan leren budgetteren’

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

,,Iedereen kan in principe leren budgetteren. Het is erg belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van de maandelijkse inkomsten en de vaste lasten,” vertelt Corine Silfhout. ,,Het bedrag dat overblijft kan dan aan de boodschappen worden besteed.” Op de zes bijeenkomsten worden de cursisten begeleid bij het opstellen van een zogeheten maandbegroting. Daarnaast worden hen ook enige assertiviteitstechnieken bijgebracht. Een onverantwoord uitgavenpatroon gaat vaak hand in hand met het niet kunnen weerstaan van bepaalde verleidingen. Urenlang aan de telefoon hangen, kan een hoge telefoonrekening opleveren en die moet wel betaald worden. ,,We zien dat er daardoor verschillende mensen toch wel in de schulden komen.” Uit de praktijk blijkt dat de aanschaf van een mobiel prepaid vaak de voordeligste oplossing is om de telefoonkosten in de hand te houden. Met een abonnement komt de belverleiding sneller om de hoek kijken.

GORINCHEM - Als er enveloppen van incassobureaus op de mat vallen is het de hoogste tijd om orde op zaken te stellen. Een overzichtelijke maandbegroting kan al wonderen verrichten. ,,Met een beetje hulp krijgen de mensen wel weer inzicht in hun financien,” vertelt Corine Silfhout, maatschappelijk werkster materiële hulpverlening bij het Rivas. Ze verzorgt al diverse jaren de Rivas-cursus ‘leren budgetteren’. In september start deze cursus in Gorinchem. Deze cursus is niet alleen voor mensen met schulden bedoeld. In principe kan iedereen er aan deelnemen die een eigen huishouden runt en het zijn inkomsten optimaal wil leren besteden.

Door Ditty van Drenth

Tijdens de bijeenkomsten wordt er algemene informatie gegeven. Eventuele mogelijke individuele problemen worden niet in de groep behandeld. Natuurlijk kan er altijd een beroep worden gedaan op de cursusleidsters. Corine Silfhout zal de cursus samen met Annerieke Kraaijeveld verzorgen. Zij zullen de cursisten ook attenderen op het belang van het afsluiten van een WA-verzekering. Dit kan veel narigheid voorkomen als iemand door zijn of haar toedoen schade aanbrengt bij de bezittingen van een ander persoon. Verder is het van belang dat de ziektekostenverzekeringen tijdig worden betaald. ,,Hierdoor komen ook veel mensen in de problemen,” stelt Silfhout.

Kasboek samenstellen

Zuinig zijn met energie! Een alom bekende kreet. In de praktijk houdt het in dat de stand-by apparaten ‘s nachts uit worden gezet. Spaarlampen gebruiken, het licht niet onnodig laten branden en de verwarming niet te hoog zetten. In een dikke reader staan veel tips, die de cursisten op de eerste bijeenkomst ontvangen. Ze krijgen ook huiswerkopdrachten mee. Daarom zit er steeds veertien dagen tussen de bijeenkomsten. ,,Dan is er voldoende tijd om een maandbegroting en een kasboek samen te stellen.”

Een diëtiste leert de cursisten hoe er zo voordelig mogelijk een lekkere maaltijd kan worden klaargemaakt. ,,De cursisten kunnen zelf ook onderwerpen aandragen en uit eerdere cursussen blijkt dat de cursisten ook veel van elkaar leren,” zegt Silfhout.

u Op dinsdag 4 september van 15.00 - 16.30 uur vindt de eerste bijeenkomst van de cursus ‘leren budgetteren’ plaats. De cursisten kunnen zich opgeven bij de Rivas Zorglijn: tel.nr 0900 - 8840 bij Corine Silfhout of Annerieke Kraaijeveld. De deelnemers krijgen tijdig bericht op welke locatie in Gorinchem de cursus zal worden gehouden.

advertentie
advertentie