Betaald parkeren op lange baan

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De invoering van parkeerbelasting was één van de bezuinigingsplannen van het college van b & w. Gedacht werd aan gratis parkeren gedurende het eerste kwartier waarna een tarief van 1 euro per uur zou gaan gelden. Dit systeem zou jaarlijks zo’n 45.000 euro opleveren. Alleen het CDA en de VVD hadden oren naar dit plan. De meerderheid verwierp echter het voorstel. Benhard van Houwelingen (T@B): ,,Betaald parkeren betekent een doodsteek voor het centrum.” Hij steunde het amendement van de drie coalitiepartijen - SGP, CU en PvdA - waarin de partijen hun steun betogen aan de middenstand. ,,Het is voor de middenstand al moeilijk om winkelend publiek te binden en betaald parkeren heeft hier een negatieve invloed op,” luidde één van de argumenten. Bovendien zou Hardinxveld de enige gemeente in de regio, op het centrum van Gorinchem na, zijn die betaald parkeren zou willen invoeren.

Gemeenteraad verdeeld over bezuinigingen H’VELD-G’DAM - Parkeren in winkelcentrum De Giessenhof blijft voorlopig gratis. Dit besloot de gemeenteraad donderdag tijdens de raadsvergadering, waarin diverse bezuinigingsvoorstellen werden aangenomen én afgevuurd. De gemeente moet in de aankomende jaren tonnen bezuinigen, maar wilde niet op alle punten buigen voor de lege schatkist.

Door Hanneke van Houwelingen

Over het fiscaliseren van de parkeerboetes werd met geen woord gerept. Dit punt blijft dus behouden in de lijst van bezuinigingen, maar gaat pas in 2010 van kracht. Fiscaliseren van de parkeerboetes betekent dat de opbrengsten van deze boetes in de gemeentekas vloeien. De gemeente mag zelf de hoogte van de boetes bepalen. Voor de handhaving hiervan opperde het college het gebruik van de bijzondere opsporingsambtenaren van de stichting Veiligheid en Toezicht. Dit besluit kan de gemeente jaarlijks 14.000 euro opleveren.

In Hardinxveld-Giessendam moet in de aankomende jaren iedere stuiver worden omgedraaid. Om zich uit de belabberde financiële situatie te worstelen besloot de gemeenteraad vorig jaar om drastisch te gaan bezuinigen. Allereerst werden de afvalstoffenheffing en het rioolrecht met 10% en 129% verhoogd. Dit trof iedere burger flink in de portemonnee. Maar met de tariefstijging was het sombere meerjarenperspectief niet opgevijzeld. Deze vroeg om structurele bezuinigingen. Door middel van een zogeheten heroverwegingsdiscussie van afgelopen donderdag, waarin alle plannen en investeringen van de volgende jaren onder de loep worden genomen, moet de financiële situatie van de gemeente weer op de rit komen. In 2008, 2009 en 2010 moet de discussie respectievelijk 2, 3 en 5 ton opleveren. ,,Oftewel, snijden in eigen vlees,” concludeerde wethouder Boerman.

Eén van de knopen die donderdag werd doorgehakt, was de afschaffing van de uitkering aan ex-raadsleden. Deze bezuiniging levert jaarlijks 15.500 euro op. Bij navraag bij gemeenten in de regio kende geen van hen de regeling. Sterker nog, voor zover men weet is er geen gemeente in het land die een dergelijke uikering nog toepast. In Hardinxveld-Giessendam kregen oud raadsleden tot twee jaar na hun afscheid doorbetaald. In het eerste jaar na hun vertrek was dit 80 procent van de raadsvergoeding (414 euro bruto per maand) en in het tweede jaar nog 70 procent. Momenteel maken zes personen gebruik van de uitkering.

Meer discussie ontstond over de plaatsing van reclameborden. David Koppelaar (CDA) liet zijn afgrijzen blijken: ,,Als je over de Maasboulevard in Rotterdam loopt, weet je hoe het niét moet. Wij verzetten ons tegen reclame, het is een regelrechte verloedering.” Koppelaar werd gesteund door alle partijen, met uitzondering van de VVD. Jaap Tromp (VVD) zag heil in een goede regeling rondom reclameborden. ,,Nu kan iedereen lukraak een bord in zijn tuin zetten en is daar geen handhaving op,” zei hij. Wethouder Boerman betreurde eveneens het standpunt van de meerderheid. Reclame op straatlantaarns kan jaarlijks een netto opbrengst van 7500 euro opbrengen.

Een discussie die in de toekomst zeker zal terugkeren is het groenbeleid. In de voorgaande commissies lieten de partijen blijken zich niet te kunnen schikken in het uitgedunde groenbeleid. Ze vonden dat er te veel werd gesneden in het kwaliteitsniveau van het openbaar groen. Struiken moesten bijvoorbeeld verdwijnen voor graslapjes. ,,Goedkoper in onderhoud,” aldus wethouder Boerman. Het onderwerp blijft op de politieke agenda maar wordt nader uitgewerkt voor de nodige besparingen. Tevens hopen het college en de raad in de toekomst geld ‘te vangen’ voor eventuele verkoop / privatisering van de haven, het zwembad en verschillende gronden. Maar deze voorstellen dienen eerst nader onderzocht te zijn om een financieel gunstige strategie te bepalen.

advertentie
advertentie