Nieuwe wijk: De Blauwe Zoom

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Het was Martijn Koutstaal uit Hardinxveld-Giessendam die de meest originele naam had ingezonden. Martijn: „Blauw heeft relatie met het vele water dat er in de wijk zal komen en Zoom heeft betrekking op het groene gebied aan de buitenrand van de kern. Echt moeilijk was het dus niet.” Wethouder Cor de Jong: „We hebben gekeken naar originaliteit en relatie met de ligging en invulling van de nieuwe wijk. Onder de 58 inzendingen zaten ook bijvoorbeeld Fruitland en Wilgenwijk. De prijs is een helikoptervlucht boven ons dorp voor twee personen.”

Weinig lichte tinten, maar veel water in West III H’VELD-G’DAM - Giessendam-West III wordt De Blauwe Zoom. Uit de vele inzendingen heeft het college van b&w deze naam gekozen. Naast deze onthulling was er vorige week tijdens een informatie- en inspraakavond, nog veel meer te vernemen over de bouwplannen en inrichting van de behoorlijk opvallende nieuwe wijk.

Door David J. Korevaar

Na de naamsonthulling was er voor de ruim honderd belangstellenden nog de officiële inspraak voorontwerp-bestemmingsplan, toelichting beeldkwaliteitsplan en vragenronde. Mark de Ligny van de gemeente gaf uitleg over de toch altijd lastige procedure van een bestemmingsplan. Een bestemmingsplan beschrijft de toegestane gebruiks- en bouwmogelijkheden van percelen. Dit is verwoord in een set van voorschriften en een plankaart. De levensduur van een bestemmingsplan is ongeveer tien jaar. Daarnaast neemt de herziening van een plan minimaal anderhalf jaar in beslag. Middels een Power-point presentatie gaf ir. Marina Propadalo van stedenbouwkundig bureau KuiperCompagnons vervolgens een duidelijk beeld van de toekomstige wijk. Het noordelijk deel krijgt een overvloed aan waterpartijen. De woningen, die waarschijnlijk allen uitgevoerd worden met rood-bruine baksteen, zullen als het ware op eilanden gesitueerd worden. Naast de donkere gevels is het de bedoeling de dakpannen en openbare bestrating in antraciet uit te voeren. Weinig lichte tinten in de wijk dus. Het noorden moet het doen met traditionele bomen, terwijl de zuidstrook volop in de fruitbomen komt te staan. Het aantal parkeerplaatsen voor de duurdere woning zal op 1,9 uitkomen, de goedkopere moet het met 0,2 minder doen. Verder is men voornemens ter hoogte van de scholenstrook een halte voor de toekomstige Light-rail te realiseren. Vragen van het publiek waren: Wat is het maximaal aantal bouwlagen? Hoe is de verdeling ten aanzien van vrije sectorbouw? Blijft het nog wel betaalbaar? Komen er winkels in de wijk? Hoe zit het met de veiligheid voor voetgangers en fietsers? De gemeente moest soms een antwoord schuldig blijven, maar beloofde wel alle vragen en suggesties mee te nemen in de verdere procedure. Het plan is per jaar zeventig tot tachtig woningen te bouwen. Aan de uiterste westzijde komt er nog een bedrijvenstrook. In 2015 moet het geheel zijn gerealiseerd.

advertentie
advertentie