De Jong beticht van woordbreuk

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Peter de Jong, eigenaar van De Jong Cabin, geeft toe dat er vorig jaar afspraken zijn gemaakt met de gemeente om het terrein aan Het Kromme Gat te ontruimen. ,,Maar dat was op ons initiatief. De verwachting was dat wij in augustus zouden verhuizen, maar het terrein dat wij wilden kopen bleek financieel niet haalbaar. Inmiddels is ons terrein aan het Kromme Gat wel verkocht, dus binnen enkele maanden zullen de cabins verdwenen zijn.”

Gemeente: ‘Kromme Gat niet ontruimd’ BOVEN-H’VELD - Het college van b & w heeft een brief gestuurd naar firma De Jong Cabin in Boven-Hardinxveld waarin het zijn teleurstelling uit. De firma zou zich niet aan haar woord hebben gehouden om het terrein aan het Kromme Gat te ontruimen. De metershoge stapel containers zou volgens de gemeente een gevaar voor de woonomgeving vormen. De Jong Cabin protesteert: ,,We hebben het grootste deel van onze cabins verwijderd, precies zoals de veiligheidseisen voorgeschreven waren.”

Door Hanneke van Houwelingen

Volgens De Jong is er dus geen sprake van ‘woordbreuk’, waar de gemeente hem in de brief van beticht. Zij zou hem enkel hebben gevraagd gehoor te geven aan de veiligheidsvoorschriften. ,,De gemeente heeft vorig jaar gedreigd met een dwangsom van zo’n vijftig duizend euro als wij ons niet zouden houden aan de veiligheidseisen. Deze bleken opeens te gelden voor ons terrein, maar we hebben daar zeven à acht jaar lang nooit iets over gehoord. We moesten 7,5 meter ruimte tussen opslag en erfgrens vrijmaken. Dit hebben wij in etappes gedaan. Je kunt niet in één keer 40 / 50 units weghalen.”

De gemeente beaamt in haar brief, die zij op 26 juli verstuurde, dat de onveilige situatie het afgelopen jaar is verdwenen. Wel blijft zij bij haar standpunt dat de afspraak over ontruiming geschonden is. Zij vraagt om opheldering van eigenaar Peter de Jong.

De Jong hoopt binnen afzienbare tijd te kunnen verhuizen naar een ander terrein, maar voelt zich niet gesteund door de gemeente om dit ook zo snel mogelijk te realiseren. ,,Ik heb het college enige tijd geleden gevraagd of het een aanbeveling wilde doen voor een plaatsje op het nieuwe industrieterrein in Schelluinen, maar die kreeg ik niet. Ook is er niet meegedacht voor een alternatieve locatie.” De Jong is op zoek naar een locatie waar de containers netter opgesteld kunnen worden dan nu het geval is. ,,Ik geef toe dat Het Kromme Gat voor ons ook geen visitekaartje was. Je hebt van drie kanten zicht op de units. Als je maar van één kant zicht hebt, kun je het netter opstapelen.”

Toch heeft de eigenaar naar eigen zeggen nooit klachten over het uitzicht gehad van omwonenden. Enkel kritiek van de gemeente. Een bewoner die er pal tegenover woont, meldt echter het tegenovergestelde. ,,Ik woon hier nu al 21 jaar en kijk al jaren tegen die rommel aan. Ik ben er zeker tien keer voor naar de gemeente gestapt. Het is zo’n 12 meter hoog geweest, als het stormde kwam er materiaal over dijk heen.”

Het terrein aan Het Kromme Gat is verkocht aan bouwmaatschappij Merwestreek. Binnen enkele maanden moet De Jong Cabin haar terrein officieel hebben ontruimd.

advertentie
advertentie