Gemeente wil natuurpad open

22 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat alles op alles zetten om het natuurpad aan de Giessenzoom weer open te krijgen. Een paar weken geleden sloot boer Heikoop zijn land, dat in het midden van de route ligt, af voor wandelaars. De gemeente onderzoekt de juridische status van het pad.

Door Hanneke van Houwelingen

Het is volgens gemeentepersvoorlichter Bart van Leeuwen te voorbarig om te zeggen dat het pad binnenkort weer openbaar is. De kans is echter wel aanwezig. De openbaarheid van de weg staat ter discussie. Boer Heikoop schermt met zijn eigendomsrechten over het weiland aan de Giessenzoom. Volgens hem - ondersteund door Waterschap Rivierenland - is het pad nooit officieel een wandelpad geweest. Het zou in de openbare wegenwet vastgelegd zijn als een doodlopend pad dat stopt bij het weiland van Heikoop. De gemeente twijfelt of deze status klopt. Van Leeuwen: ,,We onderzoeken momenteel of het natuurpad onder de wegenlegger of onder de openbare wegenwet valt. Het verschil zit hem in het volgende: als het pad onder de wegenlegger valt is het openbaar. Dan is het probleem opgelost. Maar wanneer het onder de wegenwet valt kan het alleen openbaar worden wanneer de rechthebbende - Heikoop - daar de bestemming openbaarheid aan heeft gegeven. Ook is het openbaar als het pad dertig jaar achtereenvolgens voor een ieder toegankelijk is geweest.” Dit laatste zou volgens hem een keerpunt kunnen betekenen in de zaak. ,,Tijdens het onderzoek wordt opnieuw contact gelegd met het waterschap en de heer Heikoop.” Mocht de boer toch in zijn recht staan, sluit Van Leeuwen een alternatieve route langs de Giessenzoom niet uit. ,,Het is op zijn zachtst gezegd ongelukkig dat het natuurpad nu dicht is.”

Heikoop sloot enkele weken geleden de doorgang van de wandelroute af door een schroefslot op zijn hek te plaatsen. Zijn vee werd regelmatig opgeschrikt door loslopende honden. Enkele malen belandden koeien en schapen hierdoor in de sloot of liepen buiten de weide. Voor Heikoop was de maat vol. ,,We hebben jarenlang gedoogd dat wandelaars dwars door ons weiland liepen, maar nu is het klaar,” aldus de stellige boer vorige week. Volgens J. de Ruijter (zie brief in Het Kompas) druisen de beweringen van Heikoop in tegen het landschapsplan. De gemeente heeft dit nog niet onderzocht. ,,Een onderzoek hiernaar is misschien niet meer van toepassing als de openbaarheid van de weg bekend is,” stelt Van Leeuwen.

Het pad, door stichting Veldstudie in een wandelboek opgetekend, start bij het station en loopt langs de spoorlijn door het veelbesproken weiland naar de Neerpolderseweg.

advertentie
advertentie