‘Ik heb mijn twijfels over toekomst dorp’

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Hoe maakt u het in Soest?

Noordergraaf volgt Hardinxveld op afstand H’VELD-G’DAM - Oud SGP-burgemeester A. Noordergraaf verruilde een jaar geleden het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam voor die van Soest. Een week geleden verliet hij zijn oude woonplaats ook met de verhuiswagen. Op afstand volgt hij het dorp waar hij tien jaar burgemeester was. ,,Ik heb mijn twijfels over de toekomst van Hardinxveld.”

Door Hanneke van Houwelingen

,,Goed! Deze week zijn we verhuisd naar Soesterberg. Gehalveerd weliswaar. Mijn oudste kinderen zijn uitgevlogen en mijn vrouw en jongste zoon gaan mee naar de nieuwe woonplaats. We gaan wonen in een mooie twee-onder-één-kap woning aan de rand van het bos. Qua werk ben ik redelijk ingeburgerd in de gemeenten Soest en Soesterberg. Ik kijk met voldoening terug op mijn eerste jaar. Het is niet te vergelijken met Hardinxveld. De omvang is vele malen groter, alles is op een andere schaal. Projecten zijn hier ook veel groter. Het afgelopen jaar heb ik veel tijd gestoken in de ontwikkeling van Soesterberg. De vliegbasis wordt daar in 2009 gesloten. Het gebied, zo’n duizend voetbalvelden groot, moet opnieuw ontwikkeld worden.”

Was Hardinxveld te klein voor u?

,,Nee, Hardinxveld is een goede leerschool geweest. Ik heb geleerd om in kleinschalig gebied te blijven ontwikkelen. Denk hierbij aan de Lange Wei, de Buurt en de scholenstrook. Bovendien, een start met 17.500 inwoners was niet verkeerd.”

Qua politieke kleur lag Hardinxveld u wellicht beter?

,,Politieke kleur speelt nauwelijks een rol als je burgemeester bent. Ik kom namelijk niet in een gemeente als politicus of als verlengstuk van de SGP, maar als bestuurder. Ik ben natuurlijk niet kleurloos. In Soest heb ik nog niets meegemaakt waardoor ik in gewetensnood werd gebracht. We hebben goede afspraken over mijn representatieve taken. Zo verricht ik bijvoorbeeld op zondag geen opening van een winkel.”

Volgt u uw oude gemeente?

,,Op afstand. Mijn aandacht is afgelopen jaar voornamelijk uitgegaan naar Soest. Ik kan geen twee heren dienen, letterlijk niet. Maar Hardinxveld is mij niet onverschillig geworden. Daarvoor ben ik te lang -en met al mijn vezels- verbonden geweest aan het dorp en haar inwoners.”

Hoe doet de politiek het?

,,Dat vind ik moeilijk te beoordelen. Ik ben niet bij de voorbereidingen en discussies in de raad geweest. Maar wat ik lees is dat de raad zegt: ‘wij redden het door een sterke samenwerking aan te gaan in de regio. Hier zit een schaduwkant aan. Er kan van hogerhand worden geconcludeerd dat de samenwerking inmiddels zover gaat dat niets nog in de weg staat voor een herindeling.”

Deelt u de twijfels van de provincie?

,,Ja, in financieel opzicht gaat het niet soepel. De gemeente is hierdoor kwetsbaar. Als je om je heen kijkt, naar bijv. Utrecht, dan zie je dat er veel samenvoegingen zijn geweest. In Hardinxveld mis ik een duidelijke toekomstvisie. Wat wil de politiek nu echt? En als er een herindeling móet plaatsvinden, welke kant gaat ze dan op? Mijn persoonlijke mening is dat het dorp qua structuur en cultuur beter bij Sliedrecht past. Hardinxveld zal zich dit jaar moeten bewijzen. Als er voldoende potentie is en mogelijkheden zijn om zelfstandig te blijven, wie ben ik dan om te zeggen: ‘dat moet je niet doen’.”

advertentie
advertentie