Kiekje op het bordes

5 september 2007 om 00:00 Nieuws

Een fleurig bruidsboeketje versterkt zaterdag het romantische effect. De Historische Vereniging, die de ludieke activiteit heeft geregeld, verzorgt de digitale foto’s die ze later voor een klein prijsje zal afdrukken. ,,Echtparen mogen ook zelf hun fotocamera meenemen,” tipt Teeuw. Zelf is ze al op de foto gegaan (zie hiernaast). De zwart-wit foto is genomen op 26 september 1965, de dag dat de Giessendamse Janny van der Plas haar ja-woord gaf aan de Sliedrechtse Marius Teeuw. Het echtpaar leerde elkaar kennen in de bus. ,,Ik moest iedere dag voor mijn werk als basisschoollerares naar Slikkerveer en mijn man, ook leraar, reisde naar zijn klas in Rotterdam. Het eerste contact ontstond toen ik hem een pepermuntje gaf. Later zat ik schriftjes na te kijken en kwam hij eens kijken wat ik aan het doen was. Zo raakten we aan de praat.” De twee docenten raakten verliefd, verloofd en getrouwd. ,,Het oude gemeentehuis was een prachtige locatie om te trouwen. Het gebouw heeft mooie glas-in-loodramen. En de trap is prachtig,” schetst Teeuw. Ze herinnert zich een mededelingenbord aan de zijkant van het raadshuis. ,,Als stelletjes in ondertrouw gingen, werd dat daar met naam en toenaam vermeld. Als niemand binnen twee weken bezwaar had gemaakt, kon de huwelijksvoltrekking doorgaan.” Janny en Marius kregen permissie van de dorpelingen.

Zoek de verschillen op Open Monumentendag H’VELD-G’DAM - Tijdens de Open Monumentendag, aanstaande zaterdag, kunnen echtparen die in het oude gemeentehuis van Giessendam zijn getrouwd de mooiste dag van hun leven herbeleven. Paren kunnen aan de hand van meegebrachte, oude trouwfoto’s een ‘identieke’ foto laten nemen op het bordes of de statige trap. Janny Teeuw - Van der Plas van de Historische Vereniging geeft het voorbeeld, in een eigentijdse outfit. ,,Mijn trouwjurk past niet meer,” lacht ze.

Ook Dick de Jong stond in zijn trouwpak op het bordes. In 1977 om precies te zijn. Een romantisch kiekje, anno 2007, is niet voor hem weggelegd. ,,Dat laat ik aan anderen over,” stelt hij nuchter vast. Wel kan hij één en ander vertellen over de geschiedenis van het voormalig raadshuis aan de Damstraat 24. Hij bracht in 1988 de historie van de diverse gemeentehuizen in kaart en overhandigde het boekje tijdens de opening van het huidige gemeentehuis. De Jong: ,,Het oude gemeentehuis van Giessendam is in 1941 geopend. De bouwstijl is neo-rennaissance, een stijl uit de vroeg 19e eeuw die is uitgevoerd met nieuw materiaal. Het torentje aan de zijkant is puur versiering, een architectonisch grapje. De voordeur ging alleen open bij bijzondere gelegenheden. De hal is met haar bijzondere trappartij in tact gebleven.”

De 21ste Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van moderne monumenten (1900-1965). In het hele land zijn jonge monumenten te bezichtigen. In Hardinxveld-Giessendam is alleen het oude gemeentehuis geopend, van 10.00-12.00 uur.

advertentie
advertentie