Luidruchtig begin schooljaar

5 september 2007 om 00:00 Nieuws

Politie, ambulance en brandweer spurtten met luid kabaal naar het marktterrein aan de Houweningeplaats. De plaats van het ongeluk is inmiddels omringd door hordes ‘ramptoeristen’. De hulpverleners, die direct druk in de weer zijn met de gewonde bestuurder, voelen de honderden gespannen oogjes in hun rug prikken. Het zijn de basisschoolleerlingen uit Hardinxveld-Giessendam en hun ouders. Zij zijn vandaag uitgenodigd door de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Alblasserwaard-Vijfheerendlanden, voor de start van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Het voorval is dan wel een nep-ongeluk, maar de zwaaiende alarmlichten en stoere brandweermannen maken het tafereel toch wel erg spannend. Zou het verhaal wel een happy end hebben?

H’VELD-G’DAM - Bianca en Sandra verlaten maandagmiddag uitgelaten hun school. De eerste schooldag zit er weer op. Dollend vervolgen ze hun weg op de fiets. Op het marktplein ontwijken ze slingerend een blauwe auto. De bestuurder schrikt van de plotselinge beweging, gooit zijn stuur om en botst op zijn voorganger. Het blijft angstaanjagend stil in de auto ....

Vandaag wel, maar vaak is dat niet het geval, weet Erik Jonker, wethouder van de gemeente Graafstroom én tevens voorzitter van de regionale projectgroep. Ieder ongeluk is er volgens hem één te veel. Na de zomervakantie stijgt het ongevallenpercentage flink. Verkeersdeelnemers moeten weer aan elkaar wennen, nu iedereen weer op tijd op school of het werk moet zijn. ,,Je moet vroeg uit de veren. Die zware tas wordt weer op de bagagedrager gebonden, en de wind lijkt iedere keer te draaien wanneer jij op de fiets stapt. Altijd tegen! Je doet je licht niet aan, rijdt door rood en rijdt met z’n drieën naast elkaar. Dat is stoer. Het klinkt vast heel herkenbaar, maar de regels overtreden moet je dus níet doen,” adviseert Jonker. ,,Kijk eens naar de spandoeken in het dorp. Daarop staat ‘Rij met je hart’, daarmee bedoelen we ‘rij met je verstand’.”

De scholieren horen de praatjes van de projectgroep, politie en brandweer aan, maar willen vooral zien wat er gebeurt rondom de ingedeukte auto. ,,De man heeft vast een bloedneus,” voorspelt de 7-jarige Nadine. De wond blijkt ernstiger constateren de ambulancebroeders, waarna de brandweer wordt opgeroepen. Een jongetje die op het dranghek is geklommen voor een beter uitzicht vraagt zich hardop af waarom de brandweer komt als er geen vuur is? De brandweer doet meer dan brandjes blussen, blijkt later. De auto wordt door hen opengeknipt. De bestuurder zit klem in de inmiddels omgebouwde cabrio en kan na actie van de brandweer worden bevrijd. ,,Ook zonde van de auto,” merkt een meisje op.

De verkeerscampagne rouleert jaarlijks tussen regiogemeenten. De organisatie wil weggebruikers attenderen op de start van het schooljaar. Uit cijfers over de afgelopen 20 jaar blijkt dat het aantal verkeersdoden en -gewonden onder scholieren in september schrikbarend toeneemt. Vorige week schreef Het Kompas dat in de eerste weken na de zomer het landelijk ongevallenpercentage (1987-2006) een flinke piek toonde: in augustus raakten gemiddeld 2582 12- tot 17-jarigen zwaargewond, in september 3549. Dit werd vertaald in een gemiddelde toename van 37 procent. Maar dit hoge percentage is volgens A. Moerlie van Veilig Verkeer Nederland misleidend. ,,De aantallen schommelen jaarlijks.” Wel is het volgens hem een feit dat in september meer ongevallen plaatsvinden. Weggebruikers moeten extra alert zijn tijdens deze periode.

advertentie
advertentie