Strijd boeren tegen ‘uitrookbeleid’

12 september 2007 om 00:00 Nieuws

Heden, verleden en toekomst zijn in de war geschopt door de plannen van de provincie, vertelt boer Siebeling aan de Broekseweg. ,,Wij hadden de hoop om dit familiebedrijf op deze plaats nog jaren voort te zetten.” Met de komst van de Natte As zal hij zestig procent van zijn grond kwijtraken. Zijn kavels worden te klein om deze met zijn koeien te beweiden. Zijn bloeiende melkveebedrijf zal hierdoor niet meer levensvatbaar zijn. Zijn verhaal strookt met dat van zes andere boeren aan de zuidzijde van de Broekseweg.

Alternatieve route voor Natte As H’VELD-G’DAM - Het lachen is de boeren in Hardinxveld-Giessendam vergaan, sinds zij gehoord hebben van de provinciale plannen. De beoogde recreatiestrook ‘De Natte As’ snijdt dwars door hun landschap en leidt tot de verdwijning van zeker zeven boerenbedrijven. Met stevige kiespijn ontvingen de boeren zaterdag het gemeentebestuur op de boerderij van familie Siebeling. De agrariërs stelden een alternatieve route voor de Natte As voor.

Door Hanneke van Houwelingen

De Natte As is een onderdeel van de transformatievisie Merwedezone (het gebied langs de rivier de Noord en de Merwede tussen Kinderdijk en Gorinchem, red.) en maakt ook weer deel uit van een groter, landelijk plan. Het is de ecologische ‘lijn’ die natte natuurgebieden tussen het Friese Lauwersmeer en de Biesbosch verbindt. Hoewel de boeren al hun vraagtekens hebben bij het nut van de As (‘waarom wil de overheid een goed producerende landbouwgrond veranderen in een moerasgebied?’), hebben zij de meeste moeite met de plaatsaanduiding in de plannen. Zoals het natuurgebied nu ingetekend is in de Merwedezone, start het bij het Alblasserbos in Papendrecht en volgt het de noordzijde van de Betuwelijn, dwars door de weiden van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Bij de Betuwetunnel in Giessen-Oudekerk buigt hij af naar de Merwede.

Afgelopen zaterdag behartigde Arie Bassa, woordvoerder van Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) Alblasserwaard - Vijfheerenlanden, de belangen van de Hardinxveldse boeren en schotelde het gemeentebestuur een alternatieve route voor. Deze route zou verder ten noorden van het oorspronkelijke plan liggen en beginnen in Kinderdijk. Hij zou achter het waterschap worden vervolgd, door Streefkerk en Ottoland heen en hier parallel lopen aan de Smoutjesvliet richting de Giessen. Het Hardinxveldse landschap blijft hierdoor buiten schot. Dit alternatief is echter alleen mogelijk als de waterstrook vijf keer zo smal wordt. Nu is het beoogde tracé 500 meter breed. Volgens Bassa zou de provincie met een smalle variant 80 procent van haar doelstellingen kunnen bereiken én het landschap in tact laten. ,,De breedte van 500 meter is met name ‘nodig’ voor de otter en de bever. Maar of dit zo nodig is? De bever graaft graag in dijken en kan hiermee de veiligheid van 190 duizend inwoners van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden juist in gevaar brengen. Of we zouden hem moeten vragen om zijn tanden niet in de dijk te zetten,” merkt Bassa met een lach op. Hoewel lachend? Zijn toon is ernst. ,,Aanleg van de Natte As leidt tot onherstelbare aantasting van het cultuur-historisch slagenlandschap, versterking van de verrommeling, de kosten zijn te laat ingeschat, geld is pas beschikbaar in 2014 en over het wel of niet doorgaan beslist u als gemeente aan het einde van dit jaar.” Boer Teus de Wit noemt de lange termijn visie een ‘uitrookbeleid’ van de provincie. ,,Er wordt niet voor niets gewacht tot 2014. In de tussenliggende jaren is het voor een boer te onzeker en te duur om nog investeringen te doen. En geen investeringen doen is funest voor een bedrijf. “

Om hun ernst te onderstrepen wordt het gemeentebestuur op rondrit door de polder genomen. Teus de Wit wijst de zuidzijde van de Broekseweg aan. ,,Deze bedrijven zullen na de aanleg van de Natte As geen toekomst meer hebben.” Samen met zijn ouders runt hij één van deze melkveehouderijen. Over drie jaar zou hij het bedrijf overnemen. ,,Het is niet zo dat ik nergens meer aan het werk kan, maar ik kies hier bewust voor. Boeren is mijn manier van leven.”

De raadsleden hebben de informatie even laten bezinken en praten vanavond tijdens de commissie Grondgebiedzaken verder over de provinciale plannen.

advertentie
advertentie