Fitnessruimte in De Lange Wei

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Fanatiek draait de 85-jarige mevrouw Lock aan de armfiets. Met haar armspieren is niks mis, constateert ze. ,,Mijn armen zijn beter dan mijn benen. Misschien moet ik die fietsapparaten ook eens proberen.” Ze geniet zichtbaar van de nieuwe fitnessruimte in De Lange Wei. ,,Ik vind het hartstikke leuk, maar ook wel een beetje vermoeiend.” Van een wekelijkse training is ze nog niet helemaal zeker. ,,Ik heb een druk sociaal leven,” vertelt ze. ,,Koffiedrinken met de bewoners, sjoelen, druk met niksdoen.” Maar, peinst ze, ze heeft nog wat sportieve bezigheden in te halen. ,,Ik heb altijd willen sporten, maar vroeger konden we dat niet betalen. De gymlessen bij OKK kosten drie cent en dan moest je ook nog een blousje en rokje aanschaffen.”

Ouderen sporten liever niet ‘met dat jonge grut’ BOVEN-H’VELD - De Vrienden van stichting Burgemeester de Boerstichting zijn mager geworden door hun zoektocht naar geschikte fitnessapparatuur. Voor zij toestellen aanschaften voor de nieuwe fitnessruimte van woonzorgcentrum De Lange Wei in Boven-Hardinxveld moest alles natuurlijk uitgebreid worden getest. Stichtingsvoorzitter Jan Boerman kon vorige week donderdag tevreden melden dat de aanschaf was gelukt. Na de opening maakten de eerste sportieve ouderen direct hun entree in het sportlokaal.

Terwijl mevrouw Lock zich nog even bezint, legt fysiotherapeut Egbert Meier uit wat er allemaal te doen valt voor sportievelingen van 55 jaar en ouder. ,,We hebben twee hometrainers. Hier kan men makkelijk op en af stappen.” De bovenbenen kunnen ook getraind worden op de zogenoemde ‘fietsergometer’. Deze heeft Meier van Atlas Fysiotherapie geschonken. ,,Het fijne aan dit apparaat is dat het makkelijk in te stellen is,” legt hij uit. Het conditieniveau en de voortgang worden hier gemeten. Naast spierkracht in de bovenbenen wordt het valrisico (door de knie zakken) verlaagd. Het roeiapparaat verstevigt de rugtrekspieren. Meier: ,,Dat is goed voor mensen die een voorovergebogen houding hebben. Dit strekt de rug.” Een goed alternatief voor de loopband (,,een loopband is te gevaarlijk omdat die niet gelijk stopt met rollen”) is de cross trainer. Deze staat achterin het voormalige lokaal van SeniorWeb.

Om de bewoners een eerste indruk te geven van de apparaten worden ze tijdens de opening getest door een opmerkelijk gezelschap. Een aantal gerimpelde senioren (verklede Lange Wei medewerkers, red.) stappen joelend de fitnessruimte binnen. De apparaten blijken na de demonstratie ook geschikt voor rolstoelgebruikers. De fitnessruimte stond al lange tijd op het wensenlijstje van De Lange Wei, vertelt Jan Boerman. Hoewel er volgens hem niets te klagen valt over de huidige sportscholen in het dorp, blijkt de dremel vaak te hoog voor ouderen. ,,Het is voor hen best lastig om naast dat jonge grut te staan.” Jan Boerman noemt expliciet de wijkfunctie van het sportlokaal. ,,Niet alleen de bewoners, maar alle 55plussers uit Hardinxveld-Giessendam zijn welkom.” Hij dankt de Rabobank Hardinxveld-Giessendam voor haar gulle gift. ,,Zonder hen hadden we deze wens niet kunnen uitvoeren.” Om de andere wensen op het verlanglijstje in vervulling te laten gaan, hebben de Vrienden van Stichting Burgemeester de Boerstichting een bazaar georganiseerd op 22 en 23 augustus. De opbrengst wordt onder andere ingezet voor uitgebreidere restaurantactiviteiten. De bazaar start vrijdag om 18.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Op zaterdag beginnen de activiteiten om 10.00 uur en duren tot 13.00 uur.

advertentie
advertentie