4000 kilo vis gered bij Kolffgemaal

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Met netten, speciekuipen en gewoon met de hand werden de vissen dinsdag uit het water gehaald. ,,Zo ver je kon kijken zag je meeuwen boven het water cirkelen,” schetst de Hardinxveldse brandweercommandant Cees van Andel. Zijn brandweerkorps coördineerde samen met het waterschap de omvangrijke reddingsoperatie afgelopen dinsdag. Bij gebrek aan boten deed de brandweer een beroep op visclubs en beroepsvissers. Omstanders boden spontaan hulp en ook de Hardinxveldse Reddingsbrigade en gemeente gaven assistentie. Zo’n vierduizend kilo vis werd gered.

Bruin ‘goedje’ legt vissen op apegapen BOVEN-H’VELD - Een spontane samenwerking van tal van hulpdiensten, particulieren, visclubs en beroepsvissers heeft dinsdag duizenden vissen in het Kanaal van Steenenhoek, bij het Kolffgemaal in Boven-Hardinxveld, van de verstikkingsdood gered. De reddingsoperatie, op initiatief van Waterschap Rivierenland, werd pas ’s avonds laat bij het invallen van de duisternis gestaakt.

Illegale lozing

De reddingsactie bij het Kolffgemaal was nodig om te voorkomen dat grote hoeveelheden vis in zuurstofloos water zouden terechtkomen. Door vermoedelijk een illegale lozing op zaterdag was het water drie kilometer van de benedenloop van het Merwedekanaal en Linge bij Gorinchem volstrekt zuurstofloos geworden. Een bruinachtige substantie die was aangetroffen op de waterlijn van diverse schepen in de Linge is waarschijnlijk de oorzaak van de massale vissterfte van afgelopen week in achtereenvolgens de Linge, het Merwedekanaal en het Kanaal van Steenenhoek. Het waterschap is nog druk bezig met onderzoek naar de samenstelling van het mysterieuze goedje.,,Het gaat om zeer grote hoeveelheden van een stof die zuurstof aan het water onttrekt. Dit kan bijvoorbeeld water, melk of grasmaaisel zijn, maar bijvoorbeeld ook brandblusvloeistof. We gaan er vanuit dat een bedrijf een illegale lozing heeft gedaan, want het gaat om honderden liters en dus kan het onmogelijk een particulier zijn geweest,” aldus Albert van de Graaf, communicatieadviseur bij het waterschap.

De lozing leidde tot een triest aanblik. Duizenden vissen dobberden levenloos in de wateren. Om hieraan een halt toe te roepen, besloot het waterschap maandag tot het versneld afvoeren van het zuurstofloze water. De hoge rivierwaterstand in de Merwede bij Gorinchem noodzaakte tot afvoer via het kanaal van Steenenhoek naar het Kolffgemaal in Boven-Hardinxveld. Dit gemaal maalt het water uit op de Merwede.

Het verhaal kreeg vorige week dinsdag een staartje toen in het Kanaal van Steenenhoek ineens duizenden vissen zich ophoopten voor het Kolffgemaal. Zij dreigden aan de verstikkingsdood te overlijden. ,,De toevoerkanalen duwen het water als het ware richting het Kolffgemaal in Hardinxveld. Het gemaal aldaar trekt het water naar zich toe. Zodoende komt die bel met dat zuurstofloze water in het Kanaal van Steenenhoek terecht. De vissen zwommen vooruit, maar dreigden nabij het Kolffgemaal rechtsomkeert te maken recht deze zuurstofloze bel in. Het dreigde even helemaal mis te gaan dus we hebben toen het calamiteitenplan in werking gezet,” vertelt Van de Graaf.

Op de toestroom van de grote hoeveelheid vis had men niet gerekend. Maar dat was ook niet te voorspellen geweest, volgens de Boven-Hardinxveldse riviervisser Ruben Klop. ,,Het onderwaterleven is voor ons nog altijd een mysterie. Het blijft gissen hoeveel vis er op een bepaalde plek zit.” Klop die het hele Kanaal van Steenenhoek tot aan Gorinchem West huurt van het waterschap, was even bang voor de dood van zijn favoriete vis: de paling. ,,We waren even bevreesd dat alles wat we opgebouwd hadden, vernietigd zou zijn, maar van de paling was nagenoeg niks dood. Een paling heeft veel minder zuurstof nodig. Als het onraad voelt aankomen kruipt hij in de modder en blijft daar heel stil liggen zonder veel zuurstof te gebruiken. Dat is het instinct van die beesten.” De dode vis was volgens Klop voornamelijk schubvis, vis die veel wordt gevangen door sportvissers.

Hij verwacht dat de schubvis over een half jaar weer terugkeert naar het oude stekkie: het Kanaal van Steenenhoek. ,,De schubvis migreert tussen het Kanaal en de Merwede. Ze komen in het voorjaar bijna altijd terug om kuit te schieten. Van de week zagen we overigens alweer nieuwe vis aankomen vanaf de Huibjesbrug. Het is mooi om te zien hoe snel de natuur zichzelf weer aanvult.”

Klop deelt zijn complimenten uit aan alle helpende handen. ,,Iedereen die mee heeft gewerkt aan de reddingsoperatie verdient een dikke pluim. Er is geweldig hard gewerkt. Het geeft ondanks de narigheid toch een goed gevoel dat er duizenden vissen zijn gered.”

Het zuurstofgehalte in de Linge en het Kanaal van Steenenhoek is over het gehele traject inmiddels weer acceptabel. Het waterschap adviseert in verband met de voedselveiligheid om voorlopig geen vis uit de betrokken wateren te nuttigen.

advertentie
advertentie