Maartje Boeren, Senior van het Jaar

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Maandag is doorgaans de poetsdag van Maartje Boeren. Het is dan ook de bedoeling om haar vandaag van de huishoudelijke verplichtingen te ‘ontslaan’. Maar de Hardinxveldse dame is het feestcomité te vlug af. ,,Ik had zin in een kopje koffie en dacht: ik ga toch even kijken,” verklaart ze later. De verrassing is er niet minder om. Wethouder Teun Sluimer bouwt in plat Hardinxvelds de spanning een beetje op. ,,Wie verdient dit jaar de oorkonde Senior van het Jaar?” vraagt hij aan het publiek. De grote zaal van restaurant Kampanje zit tjokvol vijftigplussers. Zigzaggend loopt hij door de zaal op zoek naar de nieuwe titelhouder. Voor het gezicht van Maartje Boeren houdt hij halt. Verrast en met een verlegen glimlach kijkt Maartje Boeren hem aan. Sluimer verzekert haar dat zij toch echt is uitgeroepen tot dé Senior van het Jaar.

‘Creatief en sociaal persoon inspireert anderen’ H’VELD-G’DAM - Het comité van de Dag van de Ouderen is afgelopen maandag verrast wanneer ze de Senior van het Jaar in restaurant Kampanje zien zitten. Maartje Boeren, de dame in kwestie, heeft zich niet opgegeven voor de feestelijke lunch en zou thuis worden opgehaald. De verbazing bij Boeren steekt pas op wanneer zij haar zonen in de zaal ziet zitten. Als wethouder Teun Sluimer lachend naar haar toe loopt, gaat er pas een lampje branden.

Op het podium laat hij de verdiensten van de 72-jarige Maartje Boeren ruimschoots de revue passeren. Boeren is een zeer creatief en sociaal persoon, dat blijkt uit haar bezigheden. ,,Boeren wil anderen met haar creativiteit inspireren en laten meegenieten,” doet Sluimer uit de doeken. Samen met haar man Thijs heeft zij aan het begin gestaan van de oprichting van de Baanbrekers. Tot op de dag van vandaag geeft zij cursussen op creatief gebied. Hoewel ze voor ieder creatief werk wel te porren is, zijn textiel en papiertechnieken haar favorieten, verklapt ze later. Boeren is tevens betrokken geweest bij de oprichting van de ‘Kreatieve Kring’. Vele jaren was zij secretaris van de club. Tegenwoordig is zij ‘gewoon’ lid en maakt daar de prachtigste creaties met quilten en andere kunstzinnige uitingsvormen. Tegenwoordig komen hierbij steeds wisselende onderdelen in workshops aan bod om de woonsfeer te veraangenamen.

Veel kinderen zullen Maartje Boeren kennen als de ‘mevrouw van de zijdeschilderen-hoek in de Speel-In’. Vele jaren was het echtpaar Boeren bij het kinderspektakel betrokken. Jarenlang is zij een grote steun op de achtergrond geweest bij het vrijwilligerswerk van haar man. Thijs Boeren was druk als bestuurslid bij OKK, was betrokken bij de EHBO en - niet te vergeten - was hij jarenlang betrokken bij de SKEW met allerlei activiteiten. Vorig jaar overleed hij plotseling tijdens de Speel-In. In het dankwoord van Maartje Boeren aan het comité van de Dag van de Ouderen refereert ze aan de moeilijke tijd. ,Mijn dank gaat uit naar mijn jongens. Zij hebben mij gesteund om door te gaan met mijn werk in de Ducdalf. En ik moet toegeven, ik ben blij dat ik dit nog heb.”

Maartje Boeren is de eerste vrouwelijke Senior van het Jaar. Zij volgt in de voetsporen van twee zeer actieve heren: Jan Brouwer en Klaas Brandwijk.

advertentie
advertentie