'Zijn hart klopt verder in een ander lichaam'

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Zijn altijd aanwezige levenslust werd donderdagavond in één klap gedoofd. De 16-jarige Alexander aan de Wiel was op weg naar huis toen hij rond 19.30 uur met zijn scooter frontaal op een personenauto botste. De 56-jarige automobilist, ook rijdend op de Rivierdijk, sloeg af naar de Helling. Een traumahelikopter was op dat moment niet beschikbaar, waarop een mobiel medisch team ter plaatse kwam. Alexander liep hersenletsel op en werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis in Rotterdam vervoerd waar hij later die nacht overleed.

H’VELD-G’DAM - In de berm van de Rivierdijk, ter hoogte van de Helling, is een kleine gedenkplaats ontstaan. Tientallen Hardinxvelders legden afgelopen dagen bloemen neer voor Alexander aan de Wiel. De 16-jarige Hardinxvelder kwam hier in de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 oktober door een verkeersongeval om het leven.

Door Hanneke van Houwelingen

In het huis van familie Aan de Wiel aan Binnendams is het stil,.. een stilte die de familie niet gewend is. ,,Hij was een drukteschopper. Als Alexander thuis was, was er herrie. Gejoel, een bulderende lach, of een deur die te hard werd dichtgeslagen. Hij was heel aanwezig,” vertelt Martha aan de Wiel, de moeder van Alexander. Ze zit met haar man Anne en dochter Paola in de huiskamer. De tafel is bezaaid met foto’s van hun dierbare zoon en broer. Op vrijwel alle afdrukken lacht Alexander zijn tanden bloot. ,,Hij was ons zonnetje. Andere moeders zeiden wel eens tegen mij: ‘wat een heerlijke vent is het toch, het is zo’n grappenmaker’. Als ik dat hoorde, was ik trots dat ik zijn moeder was.”

'Hij zocht het randje op'

Samen met haar man en dochter haalt ze herinneringen op over zijn plagerijen, toekomstdromen en zijn gemakszucht die hij vaak verdoezelde met zijn charmante praatjes. ,,Het is fijn om over hem te praten,” vindt zus Paola (18). ,,Ik denk dat er weinig mensen van zijn leeftijd zijn die zoveel plezier uit het leven haalden.” Vader Anne vult haar aan: ,,Alexander had een enorme levenslust. Hij had veel vrienden, was vaak de deur uit en zat altijd overal op en in.” Zijn bijna ontembare levenslust was volgens vader Anne zijn sterkste maar ook zijn zwaktste karaktereigenschap. ,,Hij zocht het randje op, in alles. Even testen hoe ver hij kon gaan bij ons of hoe hard hij kon rijden tijdens het motorcrossen.”

In de eerste dagen na het ongeluk voelde vader Anne zich opstandig. ,,Je vraagt je steeds af, had ik niet ‘zus’, had ik niet ‘zo’ moeten doen, maar het heeft geen zin. Het maakt voor ons ook niet uit wie de schuld heeft van het ongeluk. We willen graag weten hoe het gegaan is, daar doet de politie nu onderzoek naar, maar we voelen geen wroeging naar de bestuurder van de auto. We accepteren dat het zo gegaan is,... het is nu overleven met z’n drieën.”

Familie aan de Wiel ondervond de afgelopen week veel steun van vrienden en kennissen. ,,Dat de impact zo groot is in de gemeenschap is ongelofelijk. We hebben drie dagen lang het huis vol gehad met vriendjes van Alexander, klasgenoten en kennissen. Er blijken zoveel mensen te zijn die hem kennen. Bij de voetbalvereniging, waar hij al 1,5 jaar geleden gestopt is, werd een minuut stilte gehouden. Alle wedstrijden van de motorcross op de Belt zijn afgelopen weekend afgelast. Je zoekt in alles steun en ontvangt die gelukkig ook in veelvoud van buitenaf,” vertelt de vader. Een mooie nagedachtenis aan hun zoon vinden Martha en Anne de donortransplantatie van verschillende organen. Anne: ,,Het is een mooie gedachte dat zijn hart verder klopt in een ander lichaam.'

Grote verslagenheid op Het Gilde

De verslagenheid om het overlijden van de Hardinxveldse Alexander aan de Wiel reikte tot over de dorpsgrenzen. Leerlingen en docenten van Het Gilde in Gorinchem stonden vrijdag allen stil bij het droevige nieuws van die ochtend. ,,Er heerste een bedrukte en emotionele sfeer in de school,” vertelt Arjen Smits, bestuursvoorzitter van c.s. De Hoven. ,,Iedere klas is door hun docent op de hoogte gebracht en heeft erover kunnen praten. Ook is er een brief uitgegaan naar alle ouders en leerlingen van Het Gilde. Die hebben we ‘s ochtends in de docentenkamer opgesteld.” Ironisch genoeg was het vrijdag ‘de dag van de leraar’. ,,Het gebak dat klaarstond is gelijk in de kliko gegooid. We hadden niks te vieren,” vertelt Smits.

De klas van Alexander was de eerste twee uur vrij. Smits: ,,De leerlingen hadden het nieuws veelal via andere kanalen gehoord. Ze zijn op school opgevangen. Je kunt het in eerste instantie niet geloven. Het is zo onwezenlijk dat een jongen van 16 opeens niet meer in ons midden is. Het heeft een grote impact op de leerlingen en zeker ook op de leerkrachten. In een paar jaar tijd zijn er drie leerlingen van Het Gilde overleden, allen afkomstig uit Hardinxveld-Giessendam.”

Alexander was bezig aan zijn laatste leerjaar op het Gilde. Hoewel hij volgens zijn ouders liever de handel inging, wilde hij dit jaar zijn examens op de afdeling Bouw halen. Hij wordt in de brief getypeerd als een enthousiaste, druk pratende en humoristische jongen. Hieronder leest u enkele fragmenten uit de brief, zoals die verzonden is aan de leerlingen en ouders.

‘De verslagenheid bij het horen van deze onheilstijding is groot. Wij kunnen en willen het eigenlijk niet bevatten.

Alexander, bezig aan zijn laatste leerjaar op het Gilde, enthousiast over zijn vak, maar ook over motorcrossen, druk pratend, humoristisch, vriendelijk en vol met plannen. En dan opeens is hij niet meer, niet bij zijn familie en vrienden en ook niet meer bij ons op het Gilde.

Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de familie Aan de Wiel. Wij bidden voor hen en hopen dat zij hun troost zullen zoeken bij Hem die ons gemaakt heeft, die ons kent en weet wat wij nodig hebben.’

De oorzaak van het ongeval is nog in onderzoek. De Politie Zuid-Holland-Zuid heeft de 56-jarige automobilist uit Hardinxveld-Giessendam gehoord en de verkeersongevalspecialisten van de Regionale Verkeers Ondersteuning verrichten technisch onderzoek.

Donderdag 11 oktober wordt Alexander aan de Wiel begraven in Giessen-Oudekerk.

advertentie
advertentie