Meesterverteller Job Koekkoek schrijft roman

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Schrijven is volgens Job Koekkoek ook schrappen. ,,Ik vergelijk het met het snoeien van een boom of struik. Daarbij krijgt een uitbottende knop of zijtak de ruimte om te groeien.” De oud-Hardinxvelder begon met het schrijven van verhalen en heeft deze later samengevoegd en uitgewerkt tot één geheel.Binnen een tijdsbestek van tien jaar ontstond het boek ‘Licht op waterbasis’. De vertellingen spelen zich af rond 1990. Koekkoek loopt in zijn verhaal vooruit op het beleid van het waterschap. Hij beschrijft hoe de buitendijkse gebieden weer teruggegeven worden aan de natuur. Vijftien jaar geleden was dat nog niet aan de orde, maar hedendaags is het een actueel onderwerp.

Biesboschgevoel in ‘Licht op waterbasis’ SLEEUWIJK - De oud-directeur van de Calvijnschool, Job Koekkoek (73), heeft een nieuw boek geschreven: Licht op waterbasis. Een romanserie van 38 vertellingen. Verhalen die apart gelezen kunnen worden, maar toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Alle hoofdstukken zijn doorweven met het overweldigende ‘Biesboschgevoel’. De spieringsluis aan de Nieuwe-Merwede speelt een grote rol in het boek.

Eén van de hoofdpersonen van het boek is kunstschilder. Hij woont op een ark in de Biesbosch en maakt een tekening van Francien Visser die Guido Meerburg in handen krijgt. Dit kunstwerk brengt Guido in beroering. Hij koestert diepe gevoelens voor Francien. Hij kent haar vanaf de middelbare school en is haar enkele jaren uit het oog verloren. Als ze de scheepswerf in Werkendam van haar grootvader overneemt ontmoet Guido haar weer. Hij worstelt met zijn identiteit en dat weet Koekkoek haarfijn te verwoorden. Naast de kunstschilder, Francien en Guido speelt ook de zeiler Sebastiaan een hoofdrol in het boek. Alles speelt zich grotendeels rondom of op het water af. Hoe kan het ook anders, want daar is ook de auteur volkomen in zijn element. Koekkoek is een verwoed zeiler. ,,Al varend kwamen soms ideeën voor een vertelling (hoofdstuk) bij me op. Met schrijven geef ik uitdrukking aan mijn gevoelens. Ik verwoord datgene dat diep in mij leeft.”

Metafoor

Koekkoek werkte soms dagen achtereen aan zijn boek en dan lag het werk weer weken stil. ,,Mijn boek is niet autobiografisch, maar sommige situaties zijn wel echt zo beleefd. De vreugden en het verdriet, de belevenis van sensatie, deugd en ondeugd, geluk en ongeluk en daaromheen de vragen van christelijke levensbeschouwing heb ik al schrijvende opnieuw ervaren. Het woord ‘licht’ in de titel is de metafoor van Gods aanwezigheid in het leven.”

Van Koekkoek’s hand verscheen ook de bekende Gaandewegserie, de rijk geïllustreerde lees- kijk- & wandelgidsjes van de regio. Koekkoek bleek ook op de Calvijnschool een meesterverteller. De leerlingen luisterden ademloos naar zijn verhalen. ,,Vertellen was voor mij de manier om een dragelijk samenzijn in de klas op te bouwen.” In zijn kamer in het voormalige gebouw van de Calvijnschool had hij een prachtig uitzicht op de rivier de Merwede en dat gaf hem de nodige inspiratie voor zijn roman. Koekkoek gaf van 1958-1973 les op de Calvijnschool en was van 1973-1990 directeur van deze middelbare school.

u ‘Licht op Waterbasis’ is uitgegeven door uitgeverij De Kazerne. Door ziekte van de eigenaresse is het boek tijdelijk niet te bestellen bij de uitgeverij, maar via de boekhandel of bij de auteur. E-mail. j.koekkoek@zonnet.nl of tel. 0183-302130, ‘Licht op waterbasis’, ISBN 978-90-76262-22-2, prijs €24,50.

advertentie
advertentie