Kees Rietveld viert ‘oorlog’ in stamkroeg

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Glunderend in zijn rolstoel nam Kees Rietveld het luxe boek in ontvangst. Zijn werk heeft een bordeauxrode omslag waarop met gouden letters zijn naam en de titel van het boek staan gedrukt. De bos bloemen krijgt een mooi plekje in zijn kamer in woon- en zorgcentrum De Lange Wei. Hij is trots op zijn boek of om in zijn eigen bewoordingen te blijven ‘hij is er mee in zijn nopjes’. Kees Rietveld heeft door een ziekte twee benen verloren. Zijn zoon Bart vertelt dat het een wonder is dat zijn vader nog leeft.

H’VELD-G’DAM - De trouwste stamgast van café ‘t Kraaienest in Hardinxveld-Giessendam heeft een boek over de Tweede Wereldoorlog geschreven. Het boek draagt dan ook de toepasselijke titel ‘Oorlog’. Op de wekelijkse borrelavond in het plaatselijke café kreeg Kees Rietveld vrijdag het eerste exemplaar van zijn boek uitgereikt door zijn zoon Bart en kleinzonen Rutger en Lars.

Oorlogsherinneringen

,,Eigenlijk ben ik uit verveling gaan schrijven,” vertelt Kees Rietveld. ,,Mijn dochter heeft me op het idee gebracht. Na mijn operatie bezocht ik haar in Australië en ze vroeg me wat er in de oorlog was gebeurd. Ik vertelde haar over mijn broer die in het concentratiekamp in Amersfoort heeft gezeten en mijn vader die in het verzet zat en enige tijd in ‘het Oranjehotel’ in Scheveningen heeft gebivakkeerd. Ik heb zelf briefjes voor het verzet rondgebracht. Mijn dochter zei: ‘Paps, waarom schrijf je het eigenlijk niet op?’ Zo begon ik met het schrijven van ‘deel 1 Herinneringen’. Eerst schreef ik het verhaal op papier en daarna typte ik het met twee vingers uit. Telkens na het typen van een paar pagina’s, mailde ik het naar mijn dochter en die stuurde de geredigeerde tekst weer terug. Zo ontstond mijn boekwerk.”

‘Schrijven beste medicijn’

Het eerste deel ‘oorlog’ in het boek is autobiografisch en het tweede deel ‘gerechtigheid’ in het boek is fictief. Bart vertelt dat het schrijven therapeutisch voor zijn vader is geweest. ,,Dit is het beste medicijn dat hij ooit heeft gekregen.” Kees Rietveld knikt. ,,Ja, ik kan het niet ontkennen. Het schrijven heeft me goed gedaan,” stelt de auteur. Volgen Bart wordt zijn vader tegenwoordig ‘de schrijver van de Lange wei’ genoemd. ,,Ze hebben me gevraagd of ik een artikel voor het clubblad van het verzorgingshuis wil schrijven.” Daar heeft Kees Rietveld niet lang over na hoeven denken. Schrijven doet hij momenteel maar al te graag. Hij is alweer aan zijn tweede boek begonnen.

Rietvelds debuut ‘Oorlog’ is uitgegeven door een bezoeker uit het café. Henk Verweerd is eigenaar van uitgeverij Liverse en heeft honderd exemplaren van het boek gedrukt. ,,Ik vind het geweldig dat Kees dit heeft geschreven. Mocht hij meer exemplaren nodig hebben, dan zorgen we daarvoor.” De stamgasten van de zogeheten ‘vijfurenploeg’ zijn allemaal bij de uitreiking aanwezig. ,,Geweldig, grandioos en fantastisch”, verwoorden ze het werk van Kees Rietveld. Ze proosten op zijn volgende boek en Kees wil dat zeker weer in zijn stamcafé in de Damstraat vieren.

u Wilt u het boek ‘Oorlog’ bestellen, bel dan naar Kees Rietveld: 0184-678144. Prijs: €10,-.

advertentie
advertentie