‘Meer dan doos met oude rommel’

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Met deze woorden draagt burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden het Giessenlands archief officieel over aan de archivaris Allow Frings van de gemeente Gorinchem. ,,Ons archief verhuist niet naar Gorinchem, omdat onze Bas (de archivaris van Giessenlanden, red.) het niet goed deed. Bas was geweldig, maar het archief in Gorinchem heeft veel meer een openbare functie. Op deze manier kunnen veel meer mensen van onze schatten genieten”, aldus Boot.

Giessenlands archief verhuist naar Gorinchem GORINCHEM - ,,De verhuizing van het archief van de gemeente Giessenlanden is meer dan het overbrengen van wat dozen met oude rommel. Het gaat hier om schatkisten met verhalen uit het verleden. Een bron van onschatbare waarde die gekoesterd en vertroeteld moet worden.”

Door Mirjam de Swart

,,Als je als burger onderzoek wilt doen dan heb je nu alle archieven bij elkaar. Geschiedenis stopt immers niet bij de grenzen. Bovendien komen ze nu in een geconditioneerde omgeving terecht en kunnen we ze dus beter behouden, want over duizenden jaren moeten deze spullen nog bestaan”,aldus Frings.

Om dat te kunnen waarborgen is het archief van Gorinchem enige tijd geleden van de Molenstraat naar het stadhuis verhuist. ,,De acommodatie in de Molenstraat was er een waar je als bezoeker niet wilde zijn. Ook voor het personeel was het daar niet optimaal”, aldus burgemeester Piet IJssels. Het Giessenlands archief was hetzelfde lot beschoren, maar met de verhuizing hoopt Giessenlanden dat meer mensen de weg naar het archief weten te vinden en zich gaan verdiepen in de geschiedenis van hun streek.

,,Want geschiedenis is leuk. Het zijn verhalen die ons vertellen over hoe onze voorvaderen leven. Sommige mensen zeggen wel eens geschiedenis is saai, maar ik ben het daar niet me eens. Hoe kunnen verhalen die vertellen over ons en over onze streek nu saai zijn. Gelukkig raken steeds meer mensen geïnteresseerd in hun geschiedenis en weten ze de weg naar het archief te vinden. Maar er mogen van mij nog veel meer mensen komen”, vult Frings aan.

Bij een officiële overdracht hoort natuurlijk ook een kado. Burgemeester Els Boot gaf de voormalige archivaris van Giessenlanden de opdracht iets te zoeken dat Gorinchem er herinnert dat Giessenlanden iets heeft waar Gorinchem heel veel aan kan hebben. Boot: ,,Sommige zien deze overdracht namelijk als en soort overlevering van de gemeente Giessenlanden aan Gorinchem. dat is onzin, maar met een beetje waakzaamheid is natuurlijk niks mis.”

De archivaris hoefde niet lang te zoeken. Hij kwam met een interessant stuk uit 1969. Een stuk waarin staat dat de toenmalige burgemeester van Arkel en Kedichem, de heer Scheffer, waarnemend burgemeester werd van de gemeente Gorinchem. IJssels neemt het document lachend in beslag ,,Ik weet niet of ik dar wel aan herinnerd wil worden. Dit document stamt uit een tijd dat het een grote puinhoop was in Gorinchem.”

Er zijn in het archief nog meer stukken te vinden waar leuke verhalen en anecdotes achter steken. Het archief is geopend van maandag tot en met woensdag van 8.30 tot 16.30 uur. Op donderdag tot 21.00 uur (niet in juli en augustus) en op vrijdag van 8.30-12.00 uur. Ook zijn er regelmatig exposities te zien.

advertentie
advertentie