Verder op sobere ingeslagen weg

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De begroting 2008 laat onder meer zien dat het verder wegwerken van het achterstallig onderhoud in de openbare ruimte wordt doorgezet. Vooral het opknappen van de wegen is hierin een speerpunt. Verder is de reconstructie van de Parallelweg vervroegd van 2010 naar 2008 en wordt de riolering vervangen in het gebied tussen Schapendrift, Koetshuis, Weegpad, Hallehuis en Schouw. Ook worden in 2008 de sportvoorziening en de eerste panden in De Blauwe Zoom opgeleverd. Daarnaast wordt verder gewerkt aan de versterking van de bestuurskracht door op diverse terreinen samen te gaan werken met de gemeente Gorinchem. Bovendien wordt een digitaal loket opgezet, waarmee de burger 24 uur per dag bij de gemeente terecht kan.

Opknappen wegen speerpunt in begroting H’VELD-G’DAM - Het college van burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam heeft de begroting voor 2008 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. De begroting voor 2008 gaat verder op de weg die is ingeslagen met de begroting van 2007. Dit betekent dat verder wordt gewerkt aan het gezonder maken van de financiële situatie van de gemeente en het wegwerken van de onderhoudsachterstanden in de openbare ruimte. Daarvoor worden de gemeentelijke belastingen voor 2008 alleen aangepast aan de verwachte inflatie van 2%.

Bij de begroting 2007 moest het college ingrijpende maatregelen treffen om orde op zaken te stellen. Een bezuinigingsoperatie en een belastingverhoging waren noodzakelijk om geld beschikbaar te krijgen. Hoewel de financiële ruimte nog steeds beperkt is, is er voldoende geld om verder te gaan met de uitvoering van het collegeprogramma. Het college is hier tot op heden succesvol in. Dat blijkt uit de najaarsnota 2007 die het college, gelijktijdig met de begroting 2008, aan de gemeenteraad heeft voorgelegd. De najaarsnota is een tussentijdse rapportage die laat zien hoe het gaat met de uitvoering van de begroting van het huidige jaar (2007).

Financieel gezien verwacht het college uit te komen op het voor 2007 begrote financiële overschot van ongeveer € 200.000. Daarnaast wordt geconstateerd dat het college vordert met de uitvoering van de voor 2007 voorgenomen werkzaamheden. Daarnaast is gestart met de rioleringswerkzaamheden in Boven-Hardinxveld en zijn deze op industrieterrein De Peulen afgerond. Voor De Peulen is bovendien een subsidie verkregen om het gebied in 2008 te revitaliseren. Verder is gestart met zandophoging in De Blauwe Zoom om daar in 2008 te starten met bouwen. Tevens is de besluitvorming over de bouw van de sportvoorziening in De Blauwe Zoom afgerond, zodat de oplevering in 2008 kan plaatsvinden. Tenslotte heeft het externe bureau BMC geconstateerd dat de gemeente de afgelopen periode hard gewerkt heeft aan het versterken van de bestuurskracht en duidelijk op de goede weg zit.

advertentie
advertentie