‘This is Pappa-Alfa-1-Bravo-Pappa’

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Het verenigingsgebouw van Scouting A15 heeft een half uur voor officiële aanvang van de Jota veel weg van een backpackershotel. Tenten voor de deur en binnen in de verschillende ruimtes ligt het bezaaid met tassen en slaapzakken. Jongeren lopen ongeduldig in en uit met de vraag wanneer de groep uit Beverwijk komt. Vooral groepsleider en coördinator Erik Kleijn heeft het er druk mee. Het is zijn taak om deze Jota en zo’n honderd scouts vijftig uur lang in goede banen te leiden.

Scouts wereldwijd ontmoeten elkaar in de ether H’VELD-G’DAM - In deze tijd van internet en mobiele telefoons is contact leggen met de rest van de wereld met een druk op de knop geregeld. Dat dit vroeger gebeurde via radiosignalen uit een zendbak is haast niet meer voor te stellen. Voor de scoutingverenigingen wereldwijd is het iedere derde zaterdag van oktober tijdens de JOTA-weekenden hét alternatief voor de internationale Jamborees die eens in de vier jaar worden gehouden. Ook in Hardinxveld-Giessendam doen scouts hier ieder jaar weer fanatiek aan mee. ‘Jamboree On The Air’.

Door Panos Apostolidis

Kleijn: ,,Slopend is het wel een weekend als dit, maar het blijft ontzettend leuk om te doen. Het is het jaarlijkse uitje van de padvinderij, ooit ingevoerd omdat er behalve de internationale Jamboree geen uitwisselingsmomenten zijn. Over heel de wereld komen de padvinders dit weekend via de ether met elkaar in contact. We gaan vijftig uur lang On Air. Daarnaast hebben we een Jota-cross, een soort vragenspel waarbij ook opdrachten gemaakt moeten worden. Zo moeten er dingen opgezocht worden, maar moeten er ook opdrachten worden uitgevoerd. Daarna is er voor de nachtbrakers onder ons een soort van Lanparty in de computerzaal, waar ze met en tegen elkaar spellen als Ages of Empires kunnen spelen.”

Hoe hoger de mast...

Wanneer de gasten van de scouting uit Beverwijk aan de Sluisweg arriveren, moet de laatste van de vier zendmasten nog worden geplaatst. Een hijskraan is nodig om dit 15-meter lange gevaarte op z’n plek te krijgen. ,,Hoe hoger de mast, hoe beter het bereik. Vorig jaar waren wij te gast in Beverwijk, daar stond het honk naast Corus, een staalfabriek. Daar hadden we geen goede ontvangst,” legt de Hardinxveldse Johan Hobbel uit terwijl hij in het zendhok met een apparaatje de sterkte van het signaal test. Hobbel is behalve lid ook zendamateur en heeft een machtiging om onder de naam ‘Pappa Alpha 1 Bravo Pappa’ (PA-1-BP) over de ether uit te zenden. Dit zogenoemde callsign is persoonlijk en volgens Hobbel ‘uniek’.

Hobbel: ,,De verschillende letters en cijfers staan voor land van herkomst en type licentie. Vroeger kreeg je er één toegewezen maar sinds een aantal jaren kun je er zelf één kiezen. Ik heb toen deze aangevraagd. Zo staat PA voor Nederland, 1 voor type licentie en BP zijn de roepletters van B.P. de Mik, de persoon die mij vroeger installeerde bij de Welpen. Maar BP zijn ook de intialen van Baden Powell, de oprichter van scouting. En heel toevallig kreeg ik de licentie op precies dezelfde datum als dat Baden Powell de scouting oprichtte. Een mooiere naam kun je wat mij betreft niet hebben.”

advertentie
advertentie