Verkopen woningbedrijf onafwendbaar

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Het advies is opgesteld nadat de Huurdersraad de huurders in zes dorpen van de gemeente heeft geraadpleegd. Het liefst had de Huurdersraad geadviseerd voor een zelfstandig voortbestaan van het woningbedrijf, maar daartoe ziet zij onvoldoende mogelijkheden. Het woningbedrijf is niet met zijn tijd meegegaan. Daardoor is nu een inhaalslag noodzakelijk die niet door de huidige organisatie gemaakt kan worden; voor een forse uitbreiding ontbreken de financiële middelen..

HOORNAAR - Peter Looijensteijn, voorzitter van de Huurdersraad Giessenlanden, heeft maandag 15 oktober het advies van de Huurdersraad over de toekomst van het woningbedrijf aan wethouder Buddingh aangeboden. Verkopen van het woningbedrijf is volgens de Huurdersraad onafwendbaar.

De Huurdersraad stelt nadrukkelijk dat de gemeente bij de verkoop niet moet gaan voor de woningcorporatie die het meeste geld biedt. Dat lijkt op korte termijn voordelig, maar holt de volkshuisvesting in Giessenlanden op langere termijn nog meer uit. Daarom heeft de Huurdersraad een aantal randvoorwaarden opgesteld om te waarborgen dat de verkoop ook een daadwerkelijke kwaliteitsverbetering oplevert. Zo vindt de raad dat op korte termijn iets gedaan moet worden aan de woningnood voor senioren en starters en dat de dienstverlening verbeteren moet. En in ieder geval moet er een kantoor blijven in Giessenlanden met dezelfde openingstijden. Ook legt de Huurdersraad in haar advies de nadruk op de blijvende betaalbaarheid van de woningen: de koper moet de garantie afgeven dat het gematigde huurbeleid nog een aantal jaar wordt voortgezet.

Ten aanzien van de koper worden eveneens eisen gesteld: niet te groot (dan zou Giessenlanden verdwijnen in het grote geheel), maar wel zo groot dat de corporatie in staat is om de sociale volkshuisvesting in Giessenlanden vooruit te helpen.

Het advies van de Huurdersraad wordt, samen met andere adviezen over de toekomst van het Woningbedrijf, op 15 november in de commissie VROM en op 22 november in de gemeenteraad van Giessenlanden behandeld.

advertentie
advertentie