Meer dan creatief bezig zijn

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Iedere week komen de cursisten bij elkaar om te schilderen. Hun mooiste kunstwerk is ingelijst en wordt de komende maanden tentoongesteld in de ontmoetingsruimte van de Ducdalf. ,,Onze bijeenkomsten zijn meer dan een ochtendje creatief bezig zijn”, vertelt Maartje Boeren. ,,De mensen hebben ‘dit wekelijkse uitstapje’ nodig om hun verhaal kwijt te kunnen. Het is één groot sociaal gebeuren.” Boeren treedt op als woordvoerster van de hobbygroep aquarelleren. ,,We hebben op dit moment geen docent. We zijn dus naarstig op zoek naar iemand die onze groep wil begeleiden.”

‘Baanbrekers’ exposeren in Ducdalf H’VELD-G’DAM - Aquarelleren of schilderen met olieverf. De deelnemers van de hobbygroep de Baanbrekers doen het allemaal even graag. Vanaf maandag 29 oktober exposeren ze met hun kunstwerken in de Ducdalf in Hardinxveld-Giessendam.

De hobbyisten komen iedere vrijdagmorgen van 9.30 - 12.00 uur in ‘de Ducdalf’ van de S.K.E.W. (stichting voor sociaal kultureel educatief werk) in Hardinxveld-Giessendam bij elkaar. ,,We doen dit allemaal al ettelijke jaren. Na het overlijden van onze docent enige tijd geleden, zijn we gewoon doorgegaan. Om de beurt leiden we de bijeenkomsten. We bepalen zelf het onderwerp en stellen dan een stilleven op of hangen een foto van bijvoorbeeld een landschap op, voor de klas. Dan gaan we gezamenlijk aan de slag en bespreken onze kunstwerken aan het einde van de les.” Bij het aquarelleren wordt eerst met potlood op het aquarelpapier een schets gemaakt en daarna wordt met verschillende kleuren aquarelverf diepte in het werk gebracht. ,,In tegenstelling tot de olieverfschilderijen kan er aan de aquarelwerken naderhand niet veel meer veranderd worden”, vertelt Barend ‘t Hart, docent van de hobbygroep olieverf schilderen. ,,Olieverflagen kunnen steeds opnieuw over elkaar aangebracht worden. De deelnemers zijn altijd druk in de weer met het plamuurmes om hun creatie nog beter uit de verf te laten komen.” ‘t Hart geeft iedere dinsdagmorgen van 09.30 - 12.00 uur les aan ruim tien ‘kunstschilders in spe’. Tijdens de lessen bepalen de deelnemers zelf wat ze op het doek willen zetten.

‘t Hart schenkt ruim aandacht aan de technische mogelijkheden van olieverf. Er wordt zowel naar waarneming als vanuit de verbeelding gewerkt.

,,We vormen een hechte groep. De oudste deelnemer is zelfs 86 jaar. Er is nog plaats voor enkele deelnemers”, stelt ‘t Hart. Boeren vertelt dat de hobbygroep ‘de Baanbrekers’ is ontstaan uit een project voor werklozen dat destijds door de gemeente Hardinxveld-Giessendam is opgezet. ,,Deelnemers werden in de gelegenheid gesteld om een fotografiecursus te volgen. Dat kwam niet goed van de grond. We gingen aan de slag met ‘boerenbont schilderen’. Daar zijn uiteindelijk de hobbygroepen ‘aquarelleren’ en ‘schilderen met olieverf’ uit gevormd. De Baanbrekers is een zelfstandige groep onder de ‘paraplu van het S.K.E.W. De cursussen en activiteiten zijn bestemd voor mensen zonder baan ‘in de ruimste zin des woords’.

uVoor meer informatie: www.ducdalf.nl

advertentie
advertentie