‘t Goeie Goed ‘echt iets voor dames’

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

,,Ik vind het een hele leuke tentoonstelling. Dit is echt iets voor vrouwen,” meent Annemie. De vorige brommerexposite was volgens haar ‘iets voor stoere mannen’. Ze huppelt door de expositieruimte en blijft samen met haar oma voor de wand staan waar allerlei kinderjurkjes en schortjes hangen. Lenie den Boer, voorzitter van de textielcommissie, wijst een rood met wit geblokt schortje aan en vertelt dat haar tante dat nog voor haar heeft gemaakt. Haar dochter en kleindochter Annemie hebben het zelfs ook nog gedragen. Naast ‘het familieschortje’ hangt een witte doopjurk met kantjes. ,,Deze heeft het museum gekregen van de familie van Wim Aantjes, de bekende Nederlandse oud-politicus,” vertelt Lenie trots.

Het Reghthuys exposeert met eigen textiel GIESSENBURG - ‘t Goeie Goed’ werd vroeger voornamelijk op zondag gedragen. Museum Het Reghthuys in Giessenburg heeft een expositie met exclusieve kleding uit het begin van de vorige eeuw ingericht. Afgelopen zaterdag werd de expositie ‘t Goeie Goed’ geopend door de 7-jarige Annemie Mooren, een kleindochter van de directeur van het museum. Trots knipt ze het roze lint door dat voor de ingang van de expositiekamer is gespannen.

De tentoongestelde kleding en textiel is eigendom van het museum en gedragen en/of gebruikt in de Giessenstreek. De kleding en textiel wordt bewaard in de linnenkasten in de stijlkamer boven in museum Het Reghthuys. ,,We wilden dit kostbare bezit graag delen met het grote publiek,” vertelt Bert den Boer, directeur van het museum tijdens de opening van de expositie. ,,Aan de wanden hangen heren- en dames onderbroeken uit het begin van de vorige eeuw. Ook hangt er een chemisette. Een kledingstuk dat door de vrouw onder haar japon werd gedragen en dienst deed als bedekking van het decolleté. ,,Het was de voorloper van de beha,” vertelt Lenie den Boer. ,,Die stoffen knopen,” wijst suppoost Nel Vogel (85) naar de vitrinekast, “zijn nog van mijn overgrootouders geweest”. Daarnaast liggen naaldenkokers, gespen, vingerhoedjes en ander naaigerei. Op een tafel staan kinderschoentjes en kinderlaarsjes. Er liggen doopmutsjes en witte schortjes. Aan het plafond hangt een ledikant met witte gehaakte spreien en een kussentje waarop ‘goede nacht’ is geborduurd. De pop in het bed heeft Nel Vogel vroeger op de lagere school gemaakt. De meisjes waren vroeger zeer kundig in ‘handwerken’.

Kachelpijp

In de expositieruimte zijn voor het raam drie etalagepoppen gehuld in een lange donkere jas met lange rok , een herenkostuum en een damesoutfit. Daarbij horen kanten mutsjes en hoge herenhoeden. Op drie witte zuilen staan hoedendozen met de tekst ‘Jan Worm - Gorinchem’, destijds dé hoedenspecialist van de regio. ,,De mannen gingen op de fiets naar de stad om een kachelpijp (zwarte hoge herenhoed) voor een begrafenis te kopen en dan kwamen ze met een grote ronde hoedendoos onder hun arm naar huis gefietst,” vertelt Nel Vogel. Bert den Boer vertelt dat heel vroeger in iedere linnenkast de doodshemden klaarlagen. ,,Als een man ging trouwen, dan hoorde deze witte hemden bij de uitzet.” De mangel, wringer, wasbord en het spinnewiel staan als stille getuigen van weleer in het museum. Wie deze originele streekhistorische expositie wil bezichtigen kan op woensdag en zaterdag van 13.30 - 17.00 uur in Het Reghthuys terecht.

advertentie
advertentie