Onderzoek alternatieve tracés Natte As

31 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Teus de Wit, zelf boer én woordvoerder van een tiental Hardinxveldse agrariërs, is verheugd over het tegengas in de regio. ,,Ik ben blij dat - na ons protest - er naar andere mogelijkheden wordt gekeken, welke minder landbouwgrond eisen.”

Boeren: ‘provincie met neus op feiten gedrukt’ H’VELD-G’DAM - De plannen voor de realisering van de Natte As, zoals de provincie Zuid-Holland die koesterde, zijn in de ijskast gezet. Eerst komt er een onderzoek naar de mogelijkheid van alternatieve tracés. Dit werd benadrukt door gedeputeerde Joop Evertse tijdens de ChristenUnie ledenavond op donderdag 25 oktober in het Hervormd Centrum. De Hardinxveldse agrariërs zien het onderzoek als een kleine triomf. ,,We hebben de provincie met de neus op de feiten gedrukt. Ze kan die As niet zomaar dwars over ons land leggen.”

De Natte As is een onderdeel van de transformatievisie Merwedezone (het gebied langs de rivier de Noord en de Merwede tussen Kinderdijk en Gorinchem, red.) en maakt ook weer deel uit van een groter, landelijk plan. Het is de ecologische ‘lijn’ die natte natuurgebieden tussen het Friese Lauwersmeer en de Biesbosch verbindt. Zoals het natuurgebied nu ingetekend is start het bij het Alblasserbos in Papendrecht en volgt het de noordzijde van de Betuwelijn, dwars door de weiden van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Bij de Betuwetunnel in Giessen-Oudekerk buigt hij af naar de Merwede. De komst van de Natte As zal in Hardinxveld leiden tot de noodgedwongen opdoeking van zeven boerenbedrijven. In één van de alternatieve voorstellen blijft Hardinxveld-Giessendam buiten schot. Deze route ligt verder ten noorden van het oorspronkelijke plan en begint in Kinderdijk. Hij zou achter het waterschap worden vervolgd, door Streefkerk en Ottoland heen en hier parallel lopen aan de Smoutjesvliet richting de Giessen. Dit alternatief is alleen mogelijk als de waterstrook vijf keer zo smal wordt. Nu is het beoogde tracé 500 meter breed.

,,Het is nu afwachten of de provincie iets ziet in de alternatieven,” aldus Teus de Wit. Twee weken geleden, tijdens de gemeenteraadsvergadering van Graafstroom, werd ook gesproken over de alternatieve tracés. Burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Graafstroom, die lid is van de Stuurgroep Transformatie Merwedezone namens de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, is vanuit die stuurgroep gevraagd dit onderzoek te coördineren. In die functie zal hij zich sterk maken voor een gedegen studie naar mogelijk andere tracés van de Natte As.

Noodklok

Vorige maand had het CDA in deze regio de noodklok al geluid over de op handen zijnde plannen en in verband daarmee een aantal Statenleden uitgenodigd om ze te wijzen op de voor de regio desastreuze gevolgen ervan. Kennelijk is die vrees voor het bestaansrecht van een groot aantal Alblasserwaardse agrariërs intussen ook bij de provincie doorgedrongen. Begin volgend jaar zullen de eerste resultaten van het onderzoek zichtbaar zijn. ,,Waarbij overleg met de plaatselijke LTO-vertegenwoordigers over de invulling ervan een belangrijke rol zal spelen,” zo verzekerde Van der Borg.

Op de foto: Het Hardinxveldse gemeentebestuur was in september uitgenodigd bij het bedrijf van boer Siebeling aan de Broekseweg. De boeren uitten hun onvrede over de Natte As.

advertentie
advertentie