ProRail zegt nee tegen behoud tuinen Schapendrift

31 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ProRail zegt nee tegen de bewoners van de Schapendrift waarvan de tuinen grenzen aan de spoorlijn. Dat zegt wethouder Cor de Jong die onlangs een gesprek met ProRail hierover heeft gehad.

De bewoners van de Schapendrift en de Stationsstraat moeten, evenals de volkstuinders aan de noordzijde van de spoorlijn, hun tuinen die over de sloot liggen ontruimen. Daar waren de bewoners het niet mee eens en daarom dienden zij bij de gemeente een verzoek tot behoud van hun tuinen in. De Schapendriftbewoners krijgen dus nul op het rekest. ProRail ziet de sloot als een natuurlijke grens tussen bewoning en spoorlijn. Bovendien is duidelijk geworden dat lang niet alle eigenaren bij NS als huurder bekend staan. Het beschermen van bestaande rechten gaat hier dus niet op, zegt De Jong.

De bewoners van de Stationsstraat wiens tuinen aan de spoorlijn liggen maken meer kans. Dit is volgens De Jong toch wel een unieke situatie omdat een aantal mensen daar al eigenaar zijn van stukjes grond die over de sloot liggen. Daar vormt de sloot dus geen natuurlijke begrenzing. ProRail heeft overigens nog niets toegezegd, maar wil er wel over nadenken daar een door de bewoners te betalen hek te plaatsen.

Misschien een klein lichtpuntje voor de bewoners van de Schapendrift. NS heeft de gemeente Hardinxveld-Giessendam (en volgens De Jong ook de gemeenten Sliedrecht en Gorinchem) het aanbod gedaan om de gronden te kopen. Het gaat dan wat Hardinxveld-Giessendam betreft om kleine stukjes grond, die dan door de gemeente aan de bewoners verkocht zouden worden. De gemeente beraadt zich over dit voorstel. Volgens De Jong hebben de bewoners toegezegd collectief de kosten van een hekwerk voor hun rekening te nemen als de gemeente de tuinen verwerft.

advertentie
advertentie