Hangen bij De Halte in Giessenburg

31 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

,,Mensen die steeds dachten ‘wat is het nou’, kunnen het nu van binnen zien,” vertelt initiatiefnemer Teus Visser. ,,De aanloopfase was lang, we zijn hier al 1,5 jaar mee bezig.” Oorzaak daarvan was de vergunning die op zich liet wachten. ,,De buurt was bang voor overlast van jongeren,” vertelt Teus. ,,Maar dat is niet aan de orde. Je kunt het zien op donderdagavond, ze zetten allemaal netjes hun fiets aan de overkant en om 21.00 uur is iedereen naar huis.”

Ontmoetingsplek voor jongeren geopend GIESSENBURG - Wie via de Giessenbrug de Dorpsstraat in Giessenburg inrijdt, ziet ineens een polderlandschap voor zich opdoemen. Wat speelt zich af achter die bijna levensgrote foto op het raam? Belangstellenden konden daar zaterdag achter komen. De jongereninloop van Stichting De Halte opende officieel haar deuren.

Door Karlijn van Houwelingen

De fietsen die bij de kerk geparkeerd staan, zijn van zo’n 25 Giessenburgse jongeren tussen de 12 en 16 jaar die inmiddels elke week binnenwippen bij De Halte. Ze kijken TV, doen spelletjes, computeren of ‘hangen’. ,,We willen jongeren ondersteunen bij hun groei naar volwassenheid,” vertelt Teus. Waar jongeren zich nu terugtrekken achter de computer of iets alleen aanpakken, moeten ze volgens de stichting juist samen opgroeien. ,,In deze individualistische samenleving is het vaak moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven, daarbij willen we helpen.” Dat gaat ongedwongen, er zijn geen verplichtingen bij De Halte. Een jaar geleden hield Teus Visser een enquête. ,,Daaruit bleek dat jongeren in Giessenburg een plek misten waar ze zonder verplichtingen heen konden gaan,” vertelt hij.

Schouderklopje of schop onder kont

,,We willen een veilige plek bieden,” voegt mede-vrijwilliger Siebold Freeke toe. Hij beaamt dat je niet zou verwachten dat dat nodig is in een dorp als Giessenburg. Teus Visser werkt in het dagelijks leven met jongeren uit “de prachtwijken van minister Vogelaar”: de Schilderwijk in Den Haag bijvoorbeeld. ,,De problematiek is hier anders, maar is er wel degelijk. In dorpen zijn juist meer problemen met alcohol- en drugsgebruik. Ook eenzaamheid komt voor. Ik denk dat negentig procent van Giessenburg niet weet wat voor problemen er spelen.”

,,We hebben tot nu toe echt geen gekke dingen meegemaakt,” benadrukt Teus. “ Maar ik weet uit mijn eigen jeugd dat jongeren allicht iets hebben waar ze mee zitten. Soms hebben ze gewoon een schouderklopje of een schop onder hun kont nodig.” De ontmoetingsplek voor jongeren is de hoofdactiviteit van De Halte. Daar vandaan wil de stichting bekijken wat ze verder kan betekenen voor Giessenburg. Op zaterdagavond wil ze bijvoorbeeld opengaan voor jongeren tussen de 15 en 18 die nog niet uitgaan of voor het stappen bij elkaar willen komen. ,,Zonder indrinken, want we schenken geen alcohol.” Vanaf januari gaat De Halte sportactiviteiten aanbieden om tieners te laten kennismaken met verenigingen. ,,De Halte is voor Giessenburgers,” benadrukt Teus. ,,Als een keer een vriendje of vriendinnetje meekomt vinden we dat prima, maar jongeren van buitenaf zouden we op den duur weigeren. Het is niet de bedoeling dat ze ervoor gaan reizen, dan help ik liever om ergens anders iets soortgelijks op te zetten.” Bij het opstarten van de inloop in Giessenburg was Teus Visser de ‘constante factor’. ,,Ik woon hierboven, dus dan ben je al snel het gezicht van De Halte. Nu zijn er een aantal vrijwilligers die hier wekelijks zijn. Dat vind ik prettig, ik wil niet alles om mij laten draaien. De Halte is van de jongeren, het is hun plek.”

advertentie
advertentie