‘Zonder geheugen kunnen we niet leven’

7 november 2007 om 00:00 Nieuws

,,Mijn schoonmoeder dementeerde en was opgenomen in een verpleeghuis,” vertelt Irma. ,,In die periode las ik een bericht over een instantie die meer voorlichting over de ziekte van Alzheimer wilde geven en ik heb me toen aangemeld voor de eerste bijeenkomst. Je kunt dus gerust stellen dat ik een werker van het allereerste uur ben. In 1985 werden de eerste activiteiten van de Stichting Alzheimer Nederland opgestart.” Vroeger werd dementie aangeduid als aderverkalking of kindsheid. Het aantal mensen dat dement wordt groeit nog steeds. De mensen worden steeds ouder. Is dementie een ouderdomsziekte? ,,De gevallen in de leeftijdsgroep 20-30 jaar kun je op de vingers van één hand tellen. De meeste mensen met dementie zijn de 70 gepasseerd. Lang niet iedereen die dement is lijdt echter aan de ziekte van Alzheimer. Dat percentage ligt tussen de 60 en 70 procent.”

REGIO - Over dementie bestaan nog altijd veel misverstanden. Niet iedere oudere die wel eens iets vergeet is dement. Van de mensen die dat wél zijn lijdt 60 tot 70 procent aan de ziekte van Alzheimer. Alzheimer Nederland vraagt deze week aandacht voor de ziekte met haar collecte in de regio. Irma van Milt, coördinator van de afdeling Dordrecht e.o., Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ,vertelt hoeveel impact de ziekte kan hebben op de patiënt én zijn omgeving.

Door Ria Scholten

Het woord dementie betekent volgens Irma letterlijk vertaald ontgeesting. ,,Het heeft niets te maken met religie, maar met het denken. Je kunt het geheugen vergelijken met een grote boekenkast vol herinneringen. Je vult in je kindertijd op de onderste plank en in de loop van de jaren worden steeds meer planken gevuld. Mensen die aan de ziekte lijden stoppen hiermee, de bovenste planken blijven dus leeg. Ze gaan geleidelijk weer terug naar de onderste plank. Figuurlijk gezien worden ze dus steeds jonger. Mijn schoonmoeder reageerde op een gegeven moment niet meer op haar naam, maar keek verrast op als ik haar bij haar meisjesnaam noemde.”

Ze vervolgt: ,De eerste verschijnselen van de dementie zijn vaak subtiele gedragsveranderingen, die door de omgeving van de patiënt nauwelijks worden opgemerkt. Dementerenden hebben moeite met zich iets herinneren wat kort geleden gebeurd is, kunnen soms de juiste woorden niet vinden en hebben moeite met het nemen van beslissingen.”

Mensen met Alzheimer leiden een leven vol onzekerheden. ‘Waar zijn de sleutels gebleven of mijn portemonnee? Ze zijn vast en zeker gestolen, want ik kan ze niet meer vinden!’ Zonder geheugen kunnen we eigenlijk niet leven. ‘Vergeten we de betekenis van woorden dan kunnen we immers niet praten, lezen of schrijven. Als we niet meer weten hoe we een broek aan moeten trekken, waar een lepel voor dient, dan wordt zelfstandig functioneren op den duur onmogelijk’, meldt een brochure die de stichting uitgeeft.

Alzheimer Nederland organiseert in het hele land Alzheimer Cafés waar mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en hulpverleners elkaar kunnen treffen. Onder leiding van een deskundige en met behulp van gastsprekers wordt er gesproken over allerlei aspecten van dementie. Elke maand staat een ander onderwerp centraal. Het Alzheimer Café in Gorinchem is elke tweede dinsdag van de maand geopend in Het Gasthuis aan de Banneweg. Info: Irma van Milt 078-6180289. De Alzheimer-telefoon 030-65.67.511 of zie www.alzheimer-nederland.nl

advertentie
advertentie