Weinig animo voor sober beleid

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

De portemonnee van de burger wordt in het nieuwe jaar met rust gelaten. Waar vorig jaar 40 procent gemeentebelasting werd geheven, wordt in 2008 slechts een inflatiecorrectie van 2 procent doorgevoerd. Verder worden in 2008 enkel oude plannen uitgevoerd, als de bouw van de sporthal. Dit moet de nodige bezuinigingsgelden opleveren.

H’VELD-G’DAM - Van de bijna 18 duizend inwoners namen donderdag 15 burgers van Hardinxveld-Giessendam de moeite om naar de begrotingsraad te komen. Er lag - zoals de VVD nuchter vaststelde - niet zo’n spectaculair beleid op tafel. Goed nieuws is wel te vinden: de burger wordt in 2008 ontzien.

Door Hanneke van Houwelingen

De enige die voor wat commotie zorgt in de raadszaal is een zeer uitgesproken T@B. Zij stemt - na een waslijst van vragen en kritiek - tegen de begroting, maar komt niet met een alternatieve begroting op de proppen. Tijdens een betoog van vier A4-tjes lang gooit zij een bak modder over de raad en het college heen. De gemeente vertelt enge onzinverhalen, houdt burgers voor de gek, beantwoordt geen brieven, verandert het multi functioneel centrum in een luchtkasteel, en biedt - zelfs met de komst van een nieuwe sporthal - de verenigingen te weinig onderdak. Bovendien heeft het college geen visie, kan ze niet begroten, heeft een pleister op een etterende wond (meerjarenbegroting) geplakt en zal te boek gaan als ‘roofridder’ als ze de gemeentebelasting blijft verhogen. Het college reageert kortaf en geïrriteerd, de raad verbluft.

Cynisme

Cor Voorbergen (fractievoorzitter ChristenUnie) kan de modderstroom niet over zijn kant laten gaan. ,,Ik heb moeite met de lange lijst kritiek. Als raad moeten we sturen en met constructieve ideeën komen. Ik zou u tevens willen adviseren om niet steeds terug te komen op democratisch genomen besluiten,” geeft hij de lokale partij mee. Raadslid Henk de Vree wuift het advies cynisch weg. ,,Wij trekken onze eigen plannen wel.”

De sfeer wordt er niet gezelliger op in de raadszaal, de begroting overigens ook niet. Het pak papier is sober en - volgens de VVD - weinig creatief. Fractievoorzitter Jaap Tromp verklaart zich nader: ,,Er had met meer creativiteit ruimte voor nieuw beleid gemaakt kunnen worden. We denken hierbij aan de beheersvormen van sportaccomodaties en gemeentehaven (wel of niet verkopen, red.), waarvan wij vinden dat hier snel een ei over gelegd moet worden.” De VVD wil tevens knopen doorhakken over het subsidiebeleid. Eerder dit jaar heeft de raad - in het kader van de flinke bezuinigingen - uitgesproken dat er een nieuw beleid zou worden gemaakt. Eén van de voorstellen was de verhoging van de huren van sportvelden. Dit zorgt voor onzekerheid bij verenigingen. Wethouder Sluimer belooft dat daar in het eerste kwartaal van 2008 duidelijkheid over komt.

Twee miljoen opgehoest voor wegenonderhoud

In 2008 wordt twee miljoen gepompt in ‘Verkeer en Vervoer’. Dit wordt voornamelijk ingezet voor het achterstallig onderhoud aan wegen. De verbreding van de A15, waar een bedrag van €108.000 voor gereserveerd is, is door Rijkswaterstaat inmiddels op de lange baan geschoven. Zelfs mét de financiële bijdrage van de regiogemeenten zou er te weinig geld beschikbaar zijn voor de wegwerkzaamheden. Het gat is gapend: 90 miljoen euro. De SGP en VVD zijn teleurgesteld over het besluit van het Rijk. Zij menen dat verbreding op korte termijn nodig is om de regio en het Groene Hart te ontlasten. Wethouder Theo Boerman hoopt dat het Rijk door lobby van regiogemeenten nog anders besluit en zegt de ton anders in te blijven zetten voor verkeersveiligheid binnen de gemeente. Het college hoopt tevens op een subsidie voor de aanleg van een rotonde aan de Nieuweweg (zie pagina 5). De rotonde kan goedkeuring van de raad wegdragen. Zo ook de onderhoudsbeurt aan de Parallelweg. Deze gaat volgend jaar van start, twee jaar eerder van verwacht. Benhard van Houwelingen dankt dit aan de inbreng van zijn fractie: ,,Verschillende malen heeft de T@B het college hierop geattendeerd. Wij stellen het op prijs dat de handschoen is opgepakt.” De overige raadsleden reageren smalend. Ook zij pleitten voor een vervroegde opknapbeurt.

Alle politieke partijen zijn eensgezind over het onderwerp Tienmorgen-Noord. De bouw van deze nieuwe wijk in Boven-Hardinxveld is opgenomen in de meerjarenbegroting. De raadsleden pleiten voor betaalbare woningen voor starters én gehandicapten. De coalitiepartijen PvdA, CU en SGP maken zich in een motie ook hard voor de minder bedeelden in de gemeente. Kim Putters (PvdA): ,,De RSD heeft besloten de reserve, opgebouwd vanuit het inkomensdeel van de Wet Werk en Bijstand, bestemd voor uitkeringsgerechtigden, te verminderen en naar de gemeenten terug te sluizen. Wij doen daarmee minder aan het armoedebeleid dan omliggende gemeenten.” De gemeente zou voor een verruiming van het beleid moeten zorgen. Het CDA en de T@B steunen de motie. De VVD heeft belangstelling in het onderwerp, maar vindt de motie te prematuur. Zij wil zich eerst buigen over de nota ‘De grenzen bereikt’ die hierover gaat en binnenkort in de raad wordt bediscussieerd.

Geen tegenbegroting T@B

De begroting en moties zijn door de meerderheid aangenomen. Alleen de T@B stemt tegen de begroting. Op de vraag waarom de partij enkel schiet op het beleid waar de overige partijen vrijwel geen meningsverschillen over hebben, reageert Van Houwelingen fel: ,,Het heeft geen zin om een tegenbegroting in te dienen. Wij hebben niet het vertrouwen dat er naar ons geluisterd wordt door college of raad.” Een alternatieve begroting blijft dus achterwege.

advertentie
advertentie