Altijd fascinatie voor het Sinterklaasfeest

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

,,Omdat ik dat echte Pietenpak nooit kreeg, was ik al jong in de weer met het groen verven van baseballpetjes, waar ik de klep vanaf haalde. Ik keek alle intochten op TV en op mijn dertiende maakte ik mijn eerste intocht in Lage Zwaluwe als Zwarte Piet mee. Maar toen ik een bijbaantje kreeg en ging sporten, ging dat helaas niet meer. Ook miste ik de intochten op de televisie, want een videorecorder hadden we niet.” Maar dit ‘jeugdtrauma’ lijkt Milan aardig te boven gekomen te zijn. In zijn Pabo-tijd maakte de moeder van een medestudent een eerste eigen pietenpak voor hem. Daarmee ging hij huisbezoeken afleggen met een verhaaltje erbij. ,,Ik rekende maar een onkostenvergoeding van 7,50 gulden voor strooigoed en benzinekosten, want ik had er zelf heel veel lol in. Ik raakte later ook weer betrokken bij de intocht in Lage Zwaluwe en heb er een aantal jaren in het bestuur gezeten. Nog steeds ben ik er elk jaar van de partij als Piet. Ik schmink de andere Pieten op de stoomboot en zorg dat daarbij alles goed verloopt.”

Milan Maurer exposeert met Sintverzameling H’VELD-G’DAM - ,,Ik heb mijn hele kindertijd gehoopt op een Pietenpak in mijn schoen, maar heb het nooit gekregen.” Die kinderwens heeft Milan Maurer (33) inmiddels ruim in vervulling laten gaan. Hij zat en zit in Sinterklaas besturen en is elk jaar Zwarte Piet in zowel zijn geboorteplaats Lage Zwaluwe als in zijn woonplaats Hardinxveld-Giessendam. Hij is lid van het Sint Nicolaas Genootschap Nederland. En hij heeft een geweldig leuke, uitgebreide en gevarieerde Sinterklaasverzameling opgebouwd. Maurer (33) exposeert nog tot 8 december in de wisselvitrine van het Sliedrechts Museum met een klein gedeelte van deze Sinterklaas-verzameling.

Door Margreet Strijker

Milan is onderwijzer op een basisschool in Rotterdam en daar begon de verzamelwoede. ,,Ik kreeg van een moeder van een van de kinderen uit mijn groep een display van een Zwarte Piet. De fascinatie voor Sinterklaas was er altijd al, maar die Piet van karton was het begin van mijn verzameling.” Sindsdien bouwde hij een collectie op van 80 boeken, 50 kaarten, etalagemateriaal, beeldjes, poppen, speculaasplanken, servetten, blikken, postzegels, sigarenbandjes, medailles, telefoonkaarten en nog veel meer. Bijzonder is de collectie van video’s met opnames van Sinterklaasintochten en -musicals, Sint bij Sesamstraat, Schooltelevisie en dergelijke. Ook de Club van Sinterklaas wordt elk jaar aan de collectie toegevoegd.

Hij is lid van het Sint Nicolaas Genootschap Nederland (www.sngnederland.nl). Een organisatie voor praktiserende Sinten en Pieten, voor mensen die bezig zijn met de historie en voor verzamelaars. Het SNGN organiseert onder meer genootschapdagen en cursussen voor Sinten en Pieten. ,,Sinds 1999 ben ik gediplomeerd Zwarte Piet.” En dat kwam vast goed van pas, want kort daarna ging een grote wens in vervulling: ,,Mee als Zwarte Piet op Pakjesboot 12 bij de intocht van Sinterklaas die op TV uitgezonden wordt. In 2000 in Woudrichem was ik erbij. Ik ben zelfs nog heel even te zien tijdens de uitzending. Nou ja, als je weet dat ik het was.”

In 2001 dreigde de intocht in Hardinxveld niet door te gaan. Een aantal mensen heeft toen het initiatief genomen om het zelf te organiseren. ,,Dankzij een oproep in Het Kompas ben ik met hen in contact gekomen.” Inmiddels is hij naast Zwarte Piet ook secretaris van het bestuur. Hij geeft de aanzet tot het jaarlijkse Sinterklaasverhaal dat ook altijd in Het Kompas komt. Op school kan de onderwijzer zich deze tijd van het jaar echt uitleven op zijn hobby. Het hele klaslokaal is versierd en er is een schoorsteen en een tentoonstelling van 70 boeken. Vorig jaar exposeerde Milan in Museum De Koperen Knop. Maar meestal is zijn verzameling in dozen opgeborgen. ,,Voordat de kinderen er waren, stond alles op zolder uitgestald, maar daar hebben we nu geen plek meer voor.”

Milan is getrouwd met Bianca. Hun drie kinderen Nova (6), Fenne (4) en Kaleb (1) geloven niet in Sinterklaas. ,,Bianca wilde de kinderen niet voorliegen. Ik dacht daar in het begin anders over omdat ik bang was dat het dan niet echt leuk voor ze zou zijn. Maar het blijkt dat ze er juist van genieten. Ze gaan toch helemaal mee in het verhaal van bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal, zien ons surprises maken en staan me op de kade in hun zwarte Pietenpak met vlaggetjes toe te zwaaien. Ik geef ze kruidnootjes en ga met hen op de foto. Na afloop schmink ik thuis af.”

Milan is een groot deel van het jaar met zijn hobby bezig. De voorbereidingen en de intochten ziet hij als hoogtepunten. Rond april, mei begint het weer te kriebelen, want dan moet het nieuwe verhaal bedacht worden. ,,Het mooie is dat steeds meer mensen ervan weten, waardoor ik vaak leuke dingen voor mijn verzameling aangeboden krijg.” Wie nog wat leuks op zolder heeft liggen kan een mailtje sturen naar: milanmaurer@hetnet.nl. Het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99-10 is op woensdag en zaterdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie