Pedaja klaar voor de toekomst

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

Hoewel de grote verbouwing klaar is moeten er nog wel wat puntjes op de i worden gezet en daar wordt nu druk aan gewerkt. Op de begane grond is een stuk aangebouwd. Zowel het oude als het nieuwe gedeelte wordt ingericht als restaurant. De keuken is uitgebroken en daar wordt de bistro in gevestigd met zicht op de open keuken. Het restaurant en de bistro zijn zeven dagen in de week geopend, zowel voor de bewoners als voor 55-plussers van ‘buiten’, zoals zorgmanager Lia Nomen uitlegt. Er kan al la carte worden gegeten en koffie gedronken. De bewoners kunnen uiteraard kiezen of ze in het restaurant komen eten of op hun kamer.

Na twee jaar verbouwing: ‘fijne huiselijke sfeer’ H’VELD-G’DAM - Twee jaar heeft de verbouwing in en aan Pedaja geduurd. Daarom hebben 35 bewoners een jaar gewoond in de Rembrandthof. Afgelopen vrijdag keerden de laatste bewoners weer terug in het eigen huis, waar ze hun ogen uitkeken, want wat is er veel veranderd.

Door Wil Sommeijer

Met de verbouwing is ook een verpleegafdeling geopend. Pedaja heeft nu 25 verzorgingshuisplaatsen, 30 verpleeghuisplaatsen en 4 kortdurende opnameplaatsen. Pedaja is gefuseerd met Stichting Waardeburgh. Lia Nomen vertelt dat de verpleeghuiszorg gericht is op kleinschalig wonen. ,,We hebben vijf woongroepen en een woongroep bestaat uit zes mensen die elk hun eigen zitslaapkamer hebben en een gemeenschappelijke huiskamer. Ze hebben ook een keuken die met de ernaast gelegen huiskamer wordt gedeeld. We proberen een huiselijke sfeer te creëren zoals zelf was opvouwen, koken, stoffen, naar de markt, boodschappen doen. Het koken roept zoveel herinneringen op aan geuren. Hé, het ruikt echt lekker naar draadjesvlees! En samen eten doet eten, dat merk je goed hoor. Familie kan hier ook zelf koffie zetten, of een appeltaart bakken. We bieden een combinatie van zorg, gericht op het welbevinden van de mensen.”

De kamers van zowel de verpleeghuisbewoners als van de verzorgingshuisbewoners zijn werkelijk prachtig. De laatste beschikken zelfs over een appartement; woonkamer, slaapkamer, keukentje met koelkast en magnetron en een badkamer, die gedeeld wordt met de buurvrouw of buurman. Door de ruime opzet kunnen de bewoners ook wat eigen spulletjes kwijt. En dat vindt bewoonster Eykelenboom fijn. ,,Het is heel bijzonder allemaal. Gezellig met elkaar bezig zijn, koffie drinken, samen eten. Ik ben blij met alles. En dan mijn kamer waar ik mijn bank en stoel kwijt kon. Dat is fijn, dan kun je je ook nog eens terugtrekken.” Voor het personeel betekent dit alles echter een grote verandering. Zij hebben een cursus gevolgd, gericht op kleinschalige verpleeghuiskundige woongroep. Lia: ,,Ze werken hier in feite alleen (er is één verzorgende op een woongroep van 6 mensen) en de familiecontacten zijn veel intensiever. Bij de maaltijd is er een woongroepbegeleidster aanwezig en ‘s avonds komen er vrijwilligers die bijvoorbeeld koffie drinken met bewoners als de verzorgenden andere bewoners naar bed brengen. Zo zijn de mensen niet alleen.”

Koos Smittenaar, directeur beheer van Stichting Waardeburgh die vier huizen in beheer heeft, komt toevallig even langs. Hij prijst de inzet en het geduld tijdens de verbouwing van het personeel en de vele vrijwilligers. ,,Ik ben ook blij dat de kortdurende opname weer mogelijk is. Dat was een jaar lang onmogelijk en daar is veel vraag naar.” Eind januari wordt Pedaja officieel heropend.

advertentie
advertentie