‘Geen jeugd te bekennen in het tochthok’

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

Bewoners van 23 huishoudens aan de Schapedrift en Tonneband dienen eind zomer gezamenlijk een zienswijze in over de komst van de JOP. Schapedriftbewoonster Mariet de Hay doet dit ook op persoonlijke titel. Samen met haar man woont ze naast - en het dichtst bij - het inmiddels geplaatste hanghok. Veel overlast hebben zij nog niet ervaren. ,,Af en toe komen er een stuk of vier jongeren met hun scooters bij of zelfs in het hok staan. Dat geeft een hoop lawaai. Het is maar afwachten wat er gebeurt als er een permanent hok komt.” De JOP die nu recht tegenover het Westpark staat is een tijdelijk gebouw. Dit zal volgend jaar vervangen worden door een permanente versie. De gemeente noemt de plaatsing van het tijdelijke hutje ‘een proeffase’. Beleidsmedewerker Jan Matthijs Vaal: ,,De ervaring zal moeten leren of er samenscholing van jongeren ontstaat. Als de aanloop in grote mate toeneemt, zou het zelfs zo kunnen zijn dat er een tweede JOP elders in de gemeente bijkomt. Het kan ook niet zo zijn dat jongeren nergens kunnen samenkomen,” vindt hij. De Hay ketst dit argument af. ,,Als de jeugd op straat wilt praten, moet dat gewoon kunnen. Maar het kan toch niet zo zijn dat de politie hen doorverwijst naar één plek: bij ons voor de deur.” Ook Schapedriftbewoner Leen de Ruiter vreest voor een grote aanloop van jongeren. ,,Nu is het nog een koud tochthok, maar daar komt verandering in,” voorspelt hij. Beide bewoners zien af van het indienen van een bezwaarschrift. Ze zeggen geen vertrouwen te hebben in de gemeente. De Hay: ,,Onze zienswijze is ook van tafel geveegd. Overlast? Is subjectief. Waardevermindering van de woning? Dien maar een planschade in. De gemeente trekt 12 duizend euro uit voor dit tijdelijke hok, dat vind ik rijkelijk veel voor jongeren die bij hun ouders niet terecht kunnen.”

H’VELD-G’DAM - Tot nu toe valt de geluidsoverlast rond de jongerenontmoetingsplaats (JOP) reuze mee, geven enkele bewoners aan de Schapedrift toe. Maar dat neemt niet weg dat zij erger vrezen. Als het permanente hanghok wordt geplaatst - winddicht én met elektriciteit - zal de aanloop van jongeren alleen maar toenemen, verwachten zij. Bovendien zal de politie rondhangende jongeren doorverwijzen naar de JOP. ,,Dat is toch van de gekke? Als de jeugd wilt praten, kan dat, maar dan perse op één plek: bij ons voor de deur.”

Door Hanneke van Houwelingen

Beleidsmedewerker Vaal: ,,Het college van b & w zal mogelijke overlast indammen, eerst via jeugdwerkers en als dat niet helpt via de politie.”

advertentie
advertentie