De geboorte van de kauwgumkip

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

Een plak kauwgum onder de schoenzool is minstens zo irritant als een stap in een hondendrol. Arnoud den Besten zag de ernst van dit consumptie-overschot op straat en ontwikkelde afgelopen jaar zijn ‘kauwgumkip’. ,,Ik speel in op de gemakzucht van de mens. Kauwgum ligt vaak rond prullenbakken. Mensen nemen niet de moeite om hun kauwgumpje in de bak te mikken. Ik hoop hen op een grappige manier over te halen de kauwgum niet op straat te gooien.” De Hardinxvelder liet zich inspireren door de kauwgumballenmuur in het centrum van Dordrecht. ,,Iedereen kent dat straatje met al die kauwgumpjes aan de wand. Ik hoop dat de kip nog beter aanslaat. De structuur van de kauwgum is vergelijkbaar met de vacht van een echte kip. Als er voldoende kauwgumpjes op het stalen ontwerp zijn geplakt groeit hij uit tot een dikke volwassen kip,” legt Arnoud zijn idee uit.

Creatieve vondst ter verbetering van het milieu H’VELD-G’DAM - Na twee uur kauwen, 180 smeuïge kauwgumpjes later, presenteert Arnoud den Besten met een verkrampte glimlach zijn uitvinding: de kauwgumkip. Slechts de rechtervleugel van de stalen kip is bedekt met een wit plakkerig laagje, maar het idee is zichtbaar. De student Industrieel Product Ontwerpen (22) bedacht een manier om de kauwgum op straat te verminderen. Vrijdag lanceert hij zijn idee op televisie.

Door Hanneke van Houwelingen

Nog voor de keuze op het pluimvee viel, passeerden een kauwgum-eskimo, -krokodil en -vis de revue. De kip bleek toch de beste optie. ,,Neem een vis. Die hoort in een kom en niet op straat. Een kip kan overal staan,” meent Arnoud. De Hardinxvelder, die de kauwgumkip in eerste instantie voor een wedstrijd ontwierp, hoopt dat er markt is voor zijn kip. Hij richt zich op gemeenten en scholen. ,,Op stations en schoolpleinen zie je de meeste kauwgum op straat liggen. Door zo’n kip neer te zetten centreer je op een praktische en creatieve manier het zwerfafval.” Arnoud hoopt dat de geïnteresseerden bij hem zullen aankloppen. ,,Ik ga niet lobbyen bij gemeenten. Ik hoop dat zij zelf het nut van een schone straat inzien.” Overigens pronkt er in Dordrecht een kauwgumschaap op straat. ,,Zonder dat ik het wist, was het idee al eerder bedacht door een kunstenares. Het verschil zit in de vorm. Ik heb een industrieel product gemaakt, zij een kunstobject.”

Arnoud’s kip krijgt zelfs landelijke aandacht. De makers van het NCRV programma ‘De Klimaatshow’ klopten onlangs bij hem aan. Het ontwerp van de Hardinxvelder sluit naadloos aan op hun thema. Aanstaande vrijdag zal Arnoud in 45 seconden zijn kip de hemel inprijzen. ,,Ik ben één van de vijf ontwerpers die een klein sympathiek plan presenteert,” vertelt Arnoud. Een kleine bekentenis volgt: ,,Om het idee zichtbaar te maken, heb ik onder die 180 kauwgumpjes een stuk piepschuim geplaatst. Desondanks heb ik samen met mijn broertje nog twee uur moeten kauwen. We werden er misselijk van,” lacht hij. Wanneer de kip nergens poten aan de grond krijgt, is dat volgens de Hardinxvelder geen ramp. ,,Dan heb ik een leuke kip in de tuin.”

u De Klimaatshow, 20.25 uur op NL 2. Info: www.arnouddenbesten.nl

advertentie
advertentie