Toen een kopje koffie nog een Bouts baksie was

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

Gert Romijn liep al geruime tijd rond met het plan eens iets te gaan doen met het oude materiaal dat hij had liggen. Regelmatig kreeg hij vragen van mensen ‘of hij nog ’s wat had of dat hij soms ergens mee bezig was’. Romijn: ,,Wij hadden vroeger thuis een tas met zo’n knipbeugel en daarin zaten foto’s. Nou, die tas werd voor mij het uitgangspunt om deze dvd te maken, in de vorm van een fotoalbum. Materiaal genoeg, er zitten beelden in van dik twintig jaar oud. De meeste mensen die erop staan zijn al overleden en van de oorspronkelijke dijkhuisjes is maar weinig terug te vinden. Ik heb al die mensen persoonlijk gekend. Je was altijd welkom met je camera en een ‘baksie’ werd altijd ingeschonken. Ze gingen gewoon hun gang en keken dan wel eens schuin naar de camera.”

Het verleden uit d’n Bout nieuwe dvd Gert Romijn H’VELD-G’DAM – Voeten die een smal laddertje opgaan naar de zolder. Handen die een oud fotoalbum koesteren, stof dat er wordt afgeblazen. En de eerste regel van de Zuiderzeeballade ‘Opa, kijk ik vond op zolder’ Zo begint de nieuwe dvd die Gert Romijn recent uitbracht. Een dvd die laat zien en horen hoe de bewoners van het gebied Den Bout tot De Buurt woonden, werkten en bezig waren met hun alledaagse dingen. Een film waarin oude zwart-wit foto’s worden afgewisseld met filmbeelden, die overigens ook al oud zijn, want deze film is een stap terug in de tijd. Een album met herinneringen.

Door Wil Sommeijer

Sterke verhalen

Er zitten bijzonder komische momenten in. Zoals dat van Kees den Haan die, terwijl Romijn aan het filmen is, opmerkt: ,,Het is zeker niet erg druk in de zaak dat je hier zo druk mee bent.” Of het verhaal van Gerrit Lintjes over zijn ervaringen in Java en zijn ontmoeting met Soekarno die hem toevertrouwde dat hij hem ‘eigenlijk dood had moeten schieten’. Waar of niet waar, dat doet er eigenlijk niet toe, het wordt smeuïg verteld. De oude melkboer Egas, kariotten van de dijk in de sneeuw (ja, dat kon toen nog, toen was er nog sneeuw), het griendhakken van de gebroeders Klop, rommelpotten, hooibouw, de visschuur van Klop met, heel toepasselijk de waterstanden, blauwputjes (aardappelen red.) een traktatie in die tijd, de reünie van de Boutseschool en nog veel meer. Het komt allemaal aan bod. Knoestige oude mensen met eeltige handen. Maar ook het echtpaar dat samen de snijbonen afhaalt en door de snijbonenmolen maalt of het Bouts baksie trekt aan het oog voorbij.

Chroniqueur

Gert Romijn kan zonder overdrijving de ‘chroniqueur van Hardinxveld-Giessendam’ genoemd worden. In 1985, toen zijn jongste kind was geboren, kocht hij zijn eerste videocamera. Om zijn kinderen vast te leggen, leuk voor later. Ja toch? Maar al spoedig trok Romijn erop uit om buiten het leven vast te leggen. Zo heeft hij in de loop der jaren een aantal dorpsoverzichten gemaakt. De eerste jaren op video, nu op dvd. Hij legde de evacuatie in verband met het hoge water van Boven-Hardinxveld in 1995 vast. Ook de werkzaamheden tijdens de dijkversterking, zoals het slaan van de diepwand, ontsnapte niet aan het oog van de videocamera van Gert Romijn. De bouw van De Lange Wei werd vereeuwigd en, heel sfeervol de video Rondom de Giessen in vier seizoenen. Ook maakte hij video’s en dvd’s in opdracht, zoals de reünie van de Boutse School, het Schuttersfeest en De Koperen Knop.

Hij heeft er duidelijk veel plezier in. Als er ergens iets te doen is, zoals een tewaterlating van een schip, kun je Gert Romijn met zijn videocamera aan het werk zien. En thuis in zijn woning aan De Buurt monteert hij alles. ,,Ik heb een computer speciaal voor de videobewerking. Ik heb nog veel dingen liggen. Ach, hoe gaat dat. Je gaat weer eens op pad en dan ligt het er weer. Je bent er ook weer niet achter elkaar aan bezig. Maar ik vind het gewoon leuk. Je doet er ook veel mensen een plezier mee. En mijn broer Ro zoekt dan weer de muziek er bij.” En dat doet hij dus geweldig, ook dat mag wel eens gezegd worden. Sfeervolle muziek die de beelden duidelijk versterken.

Tijdsbeeld

‘Assie ’t goed beschouwd’ is een puur tijdsbeeld geworden. Zo was het en zo wordt het nooit meer. Voor de ouderen onder u een stukje herkenning, nostalgie. Voor de jongeren een kennismaking met het vroegere leven langs de dijk en, ook niet onbelangrijk, hoe die dijk er vijftien tot twintig jaar geleden uitzag. Of om met Gert Romijn te spreken: ,,De geur van vis, taan en teer hangt niet meer in d’n Bout. Het dorp van toen, het is voorbij. Dit is al wat er bleef voor mij, een album met herinneringen.”

De dvd is te koop voor 15 euro in de winkel van Gert Romijn op De Buurt en ook te bestellen via 0184-630019.

advertentie
advertentie