Verdubbeling politie-inzet Oud & Nieuw

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

,,ME-inzet is ons laatste redmiddel. Al hoort het eigenlijk niet bij dit soort feestelijkheden”, aldus waarnemend korpschef Gerrit den Uil gisteren (lees: dinsdag) bij een persbijeenkomst. Verder zal er gebruik worden gemaakt van het snelrecht zodat relschoppers snel aangepakt kunnen worden. Den Uil is niet bang dat er onvoldoende celcapaciteit is. ,,We hebben aardig wat ruimte en ik denk niet dat we alle capaciteit nodig hebben, maar er zullen zeker meer mensen dan anders worden opgepakt.” Volgens de korpschef was het vorig jaar tijdens de jaarwisseling niet veel onrustiger dan anders. “Maar we willen eigenlijk dat het nog beter verloopt, daarom nemen we deze maatregelen. De politie is de dagen rondom de jaarwisseling dus nadrukkelijk op straat aanwezig.” De politie gaat het niet alleen doen. Gemeenten, brandweer en het Openbaar Ministerie spelen hierbij een belangrijke rol. Ook voor de burger is er een belangrijke taak weggelegd. Daartoe start de politie deze week met een publiekscampagne. ,,Meld het als je iets ziet gebeuren. Steeds minder mensen bellen ons. Een lijk kan dagen in de sloot liggen zonder dat het ons gemeld wordt. Mensen gaan er te vaak van uit dat een ander het wel doet”, aldus Den Uil. Verder richt de politie zich met de campagne ‘Doe ff normaal’ op de jeugd. De politie hoopt op een positieve manier duidelijk te maken dat zij het aantal vernielingen en brandstichtingen niet langer tolereert.

REGIO - Politie Zuid-Holland-Zuid zet twee keer zoveel mensen in dan vorig jaar tijdens de dagen rond de jaarwisseling om vernielingen, overlast en brandstichting te voorkomen. Gedurende de nieuwjaarsnacht worden er ruim veertig extra agenten ingezet ten opzichte van vorig jaar. Ook staan er twee ME-ploegen paraat in de regio.

Vorig jaar tijdens de feestdagen hielden vandalen flink thuis in Hardinxveld-Giessendam. Tijdens de nieuwjaarsnacht sneuvelden enkele ruiten van het gemeentehuis. Een paar dagen daarvoor, tijdens kerst, werden minstens tien auto’s beschadingd, 15 ruiten ingegooid in het centrum en een brievenbus opgeblazen.

* Op de foto: Bijna alle ruiten van Gospeltheek De Wagon sneuvelden tijdens de feestdagen in 2006.

advertentie
advertentie