Boompjes gestolen op graf

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

De Hardinxveldse Annette Barendregt schudt vol ongeloof haar hoofd. ,,Hier stonden ze, in een v-vorm. Je ziet het, twee buxusboompjes zijn gestolen en de laatste is op een andere plek gezet.”

‘Shoppen op het kerkhof, dat verzin je niet’ H’VELD-G’DAM - Met grote ontsteltenis treft Annette Barendregt medio december het kale graf van haar moeder aan. Twee van de drie buxusboompjes die op de laatste rustplaats aan de Spindermolen stonden, zijn gestolen. De grond is keurig aangeharkt. ,,Je verzint dit toch niet?”

Door Hanneke van Houwelingen

In juni 2006 stierf haar moeder na een kort ziekbed. Zij werd begraven op de begraafplaats aan de Spindermolen/Kerkweg. Een plaats die Annette en haar vader regelmatig bezoeken. ,,We hebben na haar overlijden een mooie steen uitgezocht met een daarin een stukje grond waarin we een paar plantjes en bloemetjes kunnen plaatsen,” vertelt ze. ,,Na de zomer waren de plantjes aan vervanging toe. Met mijn vader ben ik naar een tuincentrum gegaan, waar wij samen een aantal leuke plantjes en buxusboompjes hebben gekocht. Wij hebben ze geplant en het zag er weer verzorgd uit.” Ze legt de nadruk op het woord ‘zag’. Een beetje sarcastisch vervolgt ze haar ontdekking. ,,Tot onze grote vebazing en verdriet hebben wij vorige week geconstateerd dat iemand anders de buxusboompjes ook erg mooi vond. Iemand heeft het nodig gevonden de boompjes mee te nemen. Tot onze ontsteltenis is de plaats waar de boompjes stonden ook nog eens aangeharkt. Wie heeft er zo weinig respect en zoveel lef om het in zijn of haar hoofd te halen om de plantjes mee te nemen?”

‘Gewetenloos’ noemt ze de persoon die haar moeders graf heeft beroofd. ,,Diegene beseft niet wat een begraafplaats voor nabestaanden betekend.” Bij ieder buxusboompje op de begraafplaats en in het dorp schiet de diefstal door haar hoofd. ,,Je wilt er niet aan denken en het al helemaal niet geloven.”

Een 71-jarige oud-Hardinxvelder en kennis van Annette ervoer hetzelfde tien jaar geleden. De kerstplantjes op het graf van zijn vrouw werden gestolen. ,,Na haar overlijden ging ik iedere dag naar de begraafplaats om haar graf te verzorgen. Je wilt het mooi maken, zeker rond kerst. Het maakt een verpletterende indruk als je merkt dat de planten weg zijn.” De man leeft mee met familie Barendregt. ,,Als dierbaren je ontvallen, onstaat er een wond die nooit helemaal heelt. Toen ik dit nieuws hoorde, ging ik weer even terug in de tijd. In wat voor beschaving zijn wij terecht gekomen,” vraagt hij zich af. Na zijn ontdekking kwamen meer diefstallen op de begraafplaats hem ter oren. ,,Ik trof een echtpaar met hetzelfde verhaal. Ook vertelde een vrouw mij over de roof van speelgoed op kindergrafjes. Shoppen op het kerkhof werd het in de media genoemd. Onomstotelijk is het.”

De gemeente Hardinxveld-Giessendam, beheerder van de begraafplaats, zegt de diefstallen te betreuren, maar signaleert geen trend. Woordvoerder Bart van Leeuwen: ,,Het is zeker drie jaar geleden dat er een diefstal op de begraafplaats is gemeld. Het ging toen om bloemenvazen en planten. Als het vaker gebeurt, starten wij een onderzoek. Nu zien wij nog geen noodzaak tot speciale maatregelen.”

advertentie
advertentie