Belevingstuin maakt indruk

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

Het Boven-Hardinxveldse verpleeghuis Judith Leysterhof kreeg hoog bezoek afgelopen week. Susan B. Frampton, de Amerikaanse voorzitter van Planetree, kwam een ochtend langs met nog enkele leden van de stichting in haar kielzog. De bewoners waren onder de indruk van de delegatie die hun woonomgeving kwam bekijken. Heidi Ruis, regiomanager van de Rivas zorggroep, leidde de gasten rond, die op hun beurt weer diep onder de indruk waren van het concept van de zorginstelling voor demente bejaarden.

‘Judith Leysterhof is utopie voor Amerikanen’ H’VELD-G’DAM – De natuur heeft een helend effect op mensen en daarom moet groen geïntegreerd zijn in elke zorginstelling. Dat is in een notendop de boodschap van de internationale organisatie Planetree. Verpleeghuis Judith Leysterhof heeft deze filosofie toegepast in haar eigen belevingstuin, die dankzij een gave van 5000 euro van Rotary vereniging Sliedrecht e.o. gerealiseerd wordt.

Door Caroline Voorbergen

,,Verpleeghuiszorg in deze vorm kennen ze niet,” weet Heidi Ruis. ,,Elderly Care noemen ze het in Amerika, maar dat is erg ziekenhuisgericht en zit vast aan veel meer wetten. Om een voorbeeld te noemen: een handje meehelpen in de keuken is daar absoluut verboden, omdat je de bewoners geen mes mag geven of omdat ze geen voedsel mogen aanraken in verband met mogelijke ziektes. Door al die regeltjes kunnen en mogen ze niet veel. Dit kleinschalig wonen, met zes mensen bij elkaar en een eigen slaap-/zitkamer, zodat de groep een gezin vormt, is voor hun een soort utopie.’’

De Amerikaanse Susan Frampton beaamt dit direct. ,,Nederland loopt op veel punten voor op het gebied van zorg voor ouderen en dementiepatiënten. Wat ik hier zie is een ideaal model waar andere landen naartoe zouden moeten groeien. Daarom wil ik Heidi stimuleren een lezing te houden over dit huis op de internationale conferentie die Planetree elk jaar houdt in de VS.”

Frampton bevestigt het beeld dat Ruis schetste van de Amerikaanse zorg. ,,Bij ons is het meer een instituut, met veel mensen bij elkaar en het personeel in uniform. Het is geen huis.’’

Als voorzitter van Planetree keek ze met extra belangstelling naar de belevingstuin die het verpleeghuis momenteel ontwikkelt. ,,De rol van Planetree is ervoor te zorgen dat de natuur betrokken wordt bij elk zorginstituut, omdat de natuur helend kan werken en zieke mensen daar heel goed op reageren. Dat hebben ze hier heel zorgvuldig en gedetailleerd opgezet. Alle kamers kijken uit op de ‘healing garden’ en dat is prachtig.’’

Rivas zorggroep heeft twee verpleeghuizen in Boven-Hardinxveld. Zowel Judith Leysterhof als Tiendwaert geven vorm aan het zogenoemde Planetree concept. Met dit concept moet de belevingstuin een verlengstuk worden van de kleine wereld van de bewoners. Zien, voelen, ruiken en doen in een tuin waar wat te beleven is zal hun gevoel van welbehagen vergroten. Uitzicht op groen en de aanwezigheid van bomen en planten prikkelen de zintuigen op een aangename manier en geven rust en ontspanning. Dat is wat Planetree en Rivas met de tuinen beogen.

De medewerkers van de Landsinghof van de Avelingengroep hebben al enkele bloemen en struiken geplant. Over drie jaar is de tuin in volle bloei en komen alle bijzondere onderdelen tot hun recht. In het voorjaar valt er ook al wat te zien bij het verpleeghuis. In de tuin van het Judith Leysterhof zullen dan 150 tulpen bloeien.

Voor de bewoners in Tiendwaert is al een kleine tuin gerealiseerd. Groentes, kruiden, bloemen en planten worden er verzorgd. De opbrengst van de verkoop van de groentes vloeit rechtstreeks terug in de tuin. De bewoners kunnen er zelf in werken of er gewoon in genieten. Overigens is iedereen welkom in de belevingstuinen, ook bewoners uit de buurt.

advertentie
advertentie