Solliciteren met de webcam

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

Uitkeringsgerechtigden die solliciteren beschikken vaak over een minder sterk CV dan andere sollicitanten. Een niet volledig arbeidsverleden en/of een niet voltooide opleiding zijn hier bijvoorbeeld de oorzaak van. Werkgevers wijzen uitkeringsgerechtigden bij hun selectie om deze reden dan ook vaak direct af. De uitkeringsgerechtigde krijgt dus niet eens de kans om zichzelf te presenteren.

RSD gebruikt video-cv bij vinden baan GORINCHEM -De Regionaal Sociale Dienst Alblasserwaard-Oost/Vijfheerenlanden (RSD) maakt sinds november gebruik van een geheel nieuw instrument om zoveel mogelijk uitkeringsgerechtigden aan een betaalde baan te helpen. Als eerste sociale dienst in Nederland geeft zij haar cliënten de kans om zich via een video aan mogelijke werkgevers te presenteren.

Eerste indruk

Omdat juist de presentatie en de eerste indruk het belangrijkst zijn bij het aannamebeleid van organisaties, zet de RSD het instrument video-CV in, om uitkeringsge-rechtigden een andere kans te bieden om zichzelf beter aan een werkgever te kunnen presenteren.

Ruim 700 cliënten van de RSD kregen een oproep om aan dit project deel te nemen. De RSD stelt na een gesprek met iedere klant altijd een actueel schriftelijk CV op. Dit CV gebruikt de RSD en het werkgeversservicepunt (WSP) bijvoorbeeld om bij een vacaturevraag van een werknemer de uitkeringsgerechtigde naar een betaalde baan te begeleiden. De afgelopen weken hebben er al zeker 100 cliënten gebruik gemaakt van het aanbod van de Regionale Sociale Dienst.

Korte video

De video-CV is naast het verplichte schriftelijke CV een extra keuzemogelijkheid voor de uitkeringsgerechtigde. In zijn sollicitatiebrief kan de uitkeringsgerechtigde dan een verwijzing naar een website opnemen, waarop de werkgever door middel van een korte video van ongeveer anderhalve minuut een eerste indruk van de sollicitant krijgt.

De RSD hoopt dat haar cliënten zich op deze manier nog beter kunnen profileren op de arbeidsmarkt. Volgens RSD is het voor sommige van hun cliënten lastig om een goed CV op te stellen, maar dat wil lang niet altijd zeggen dat de persoon in kwestie niet geschikt is. Door gebruik te maken van een video-cv komen de kwaliteiten van een toekomstige werknemer beter uit de verf.

De video-CV’s worden gemaakt door een professioneel bureau dat de uitkeringsgerechtigden tijdens de opnames ook begeleid. Voor de kleding kunnen de cliënten een beroep doen op medewerkers van de stichting Dress-for-Succes en ook kunnen zij gebruik maken van een kapper. Op deze manier geven de sollicitanten een goed visitekaartje af aan hun toekomstige werkgever.

De RSD zet al langer CV’s in bij de bemiddeling van cliënten richting arbeidsmarkt of om hen op zinvolle wijze in de maatschappij te laten meedoen (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk). Het instrument van video-CV’s geeft dit idee een nieuwe dimensie.

advertentie
advertentie