‘Ik noem haar Miracle-of-Love’

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen start het nieuwe jaar in 1811. De lezing van haar gastspreker Wim Zondag voert terug naar de invoering van het Burgerlijk Wetboek. De burgerlijke stand wordt in dat jaar de taak van de overheid. Een ideetje van Napoleon, waarvan vele Nederlanders denken dat dit wel overwaait wanneer de Fransen uit Nederland worden verdreven. ,,Maar de regering draaide dit niet terug. En zo komt het dat er mensen zijn die Poepjes met hun achternaam heten. Je kunt er natuurlijk puntjes opzetten - spreek uit als po-epjes - maar het blijft Poepjes,” grinnikt Zondag over de verwarring in de geschiedenis.

Lezing over ingewikkeld naamrecht H’VELD-G’DAM - ,,We hebben er allemaal één en zonder zijn we niks,” zegt Bert den Boer van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen cryptisch tegen het publiek. Ra ra, wat is het? De aanwezigen in de Til, donderdag 10 januari, geven het antwoord: ‘een naam’. Zij luisteren - soms met verbazing - naar de geschiedenis van de burgerlijke stand en het naamrecht.

Door Hanneke van Houwelingen

Met een diapresentatie gaat de oud-ambtenaar van de burgerlijke stand uit Baarn in rap tempo door tweehonderd jaar geschiedenis. Hij stopt in 2005, bij de invoering Wet Conflictenrecht Geregistreerd Partnerschap.

Zondag lepelt op geanimeerde wijze verschillende geschiedkundige feitjes op. ,,Wist u bijvoorbeeld dat Willem-Alexander baanbrekend is geweest in de burgerlijke stand? Tot 1967 moesten wij - ambtenaren van de burgerlijke stand - mensen weigeren die een streepje tussen de namen van hun pasgeboren kind wilden. Maar toen de prins wel een streepje tussen zijn namen kreeg, veranderde dit standpunt.” De gastspreker weet zelfs te vertellen dat de rechtbank tegenwoordig streepjes, in bijzondere gevallen, aanraadt. ,,Zo was er niet zo lang geleden een discussie over een kind uit Amsterdam. De vader wilde zijn dochter Panter noemen. Dat kan natuurlijk, maar de overige voornamen moesten ‘Miracle of Love’ worden. Het kind zal best in een wonder verwekt zijn, maar de ambtenaren keurden de naam niet goed. De Amsterdammer stapte naar de rechtbank. De rechter besloot dat de naam werd goedgekeurd werd wanneer men er streepjes tussen zette.” Zondag trekt een verwonderd gezicht. ,,Ik wacht nog op de punt NL’s of de punt Coms achter de voornaam,” grapt hij.

Geboorteakte van gepeupel

Het voormalig hoofd burgerzaken heeft een aantal bijzondere aktes meegenomen voor zijn geïnteresseerd luisterend publiek. Hij toont trots de geboorteakte van koningin Beatrix (1938). ,,De akte telt ruim vijf bladzijdes door haar ruim veertig titels. Het gewone gepeupel heeft doorgaans één velletje.” Nog trotser is hij op de overlijdensakte van prinses Juliana. ,,Deze akte heb ik als ambtenaar van de burgerlijke stand in Baarn mogen verlijden. Juliana is namelijk overleden op Soestdijk en dit paleis hoort bij de gemeente Baarn,” vertelt Zondag.

Zondag gaat vervolgens diep in op de huidige wetgeving van namen. Wanneer de vader en moeder getrouwd zijn, krijgt het kind meestal de naam van de vader. Er is ook een keuzemogelijkheid voor de naam van de moeder. Wanneer de ouders niet getrouwd zijn of scheiden wordt het wetboek ingewikkelder. Ook wanneer buitenlands naamrecht wordt toegepast in Nederland kan dit voor vele verwarringen zorgen. Een oudere man in de zaal is na de lezing wat gepikeerd. Wat hem betreft gaat Zondag te veel in op gebroken relaties. ,,Er zijn tegenwoordig ook nog mensen die al langer dan vijftig jaar zijn getrouwd met één vrouw,” geeft hij zichzelf als gelukkig voorbeeld.

advertentie
advertentie